Zamknij

Co zrobić, aby bakłażan nie był gorzki? Wypróbuj ten trik

11.08.2022 14:20
Bakłażan
fot. Shutterstock

Jak się pozbyć gorzkiego smaku bakłażana? Oto sposób, który dawniej stosowały nasze babcie.

Lato obfituje w znakomite przysmaki. Jednym z nich jest bakłażan o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Możemy serwować go zarówno w wersji grillowanej, jak i prosto z piekarnika. Warto zrobić z niego również kremową zupę. Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie dań z dodatkiem bakłażana, wcześniej należy poddać go odpowiedniej obróbce. W przeciwnym razie nasze potrawy będą miały gorzki posmak. Jak pozbyć się z niego wyczuwalnej goryczki? To naprawdę proste.

Porady kulinarne: co zrobić, aby bakłażan nie był gorzki?

Niektórym osobom może przeszkadzać gorzkawy smak bakłażana. Aby go nieco złagodzić, najlepiej sięgnąć po ten prosty kulinarny trik z wykorzystaniem produktu, który na pewno masz w kuchennej szafce.

Na początek pokrój bakłażan w cienkie plastry, a następnie posyp go odrobiną soli spożywczej i odczekaj ok. godzinę. Po upływie tego czasu wszystkie kawałki delikatnie wypłucz w wodzie. Ta metoda jest niezwykle skuteczna i możesz być pewny, że na stałe zagości w twojej kuchni.

Zobacz także: Hummus z bakłażana to smaczny dodatek na kanapki. Sprawdź, jak go zrobić

Właściwości zdrowotne bakłażana

Bakłażan to źródło składników odżywczych, dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie. Jest bogaty w witaminę C i K, magnez oraz potas, który wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

Poza tym dzięki zawartości błonnika pokarmowego reguluje trawienie i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Dodatkowo spożywanie bakłażana opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Zobacz także: Tarta z bakłażanem to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak ją zrobić