Zamknij

Co robić, żeby makaron się nie kleił po gotowaniu? Sięgnij po ten niezawodny trik

18.11.2021 15:00
Gotowanie makaronu
fot. Shutterstock

Sklejony makaron po ugotowaniu nie wygląda apetycznie. Co zrobić, aby temu zapobiegać? Oto sprawdzony sposób.

Przygotowanie makaronu wydaje się bardzo proste. Przecież wystarczy go ugotować, odcedzić, dodać ulubione dodatki i oto możemy cieszyć się smakiem naszego dania. Zdarza się jednak, że finalnie nasza potrawa odbiega od ideału. A to wszystko przez sklejony makaron, który niestety nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu skutecznie poradzisz sobie z tym problemem.

Kulinarne triki: sposób na klejący się makaron

Problemy podczas gotowania makaronu mogą przydarzyć się każdemu. To stresujące szczególnie wtedy, gdy spodziewasz się gości i zależy ci na tym, aby twoja potrawa skradła ich serca. Możesz być pewny, że dzięki tej metodzie twoje danie będzie wyglądać jak z najlepszej włoskiej restauracji.

Aby makaron zawsze prezentował się idealnie, wystarczy dodać do niego w czasie gotowania 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dokładnie wszystko wymieszać. Ten łatwy kulinarny trik nie tylko zapobiegnie jego sklejeniu, ale również sprawi, że nasza potrawa nabierze wyjątkowego aromatu. Jesteście gotowi, aby wypróbować go w swoim domu?

Zobacz także: Makaron z pesto z buraków to idealny pomysł na obiad. Podpowiadamy, jak go zrobić 

Kulinarne triki: jak gotować makaron, aby się nie kleił?

Poza oliwą skuteczne w walce z tym problemem może być również masło. Dodanie go w niewielkich ilościach podczas gotowania przyniesie zadowalający efekt. Ponadto cały czas powinieneś pamiętać o regularnym mieszaniu makaronu, co również ograniczy jego sklejanie się. A jakie są wasze ulubione kuchenne triki?