Zamknij

Co robić, aby banany szybko nie ściemniały? Oto znakomity trik

03.12.2021 15:40
Banany
fot. Shutterstock

Szukasz skutecznego sposobu na to, aby banany po obraniu ze skórki tak szybko nie brązowiały? Ten trik z pewnością cię zaskoczy.

Banany ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze są często wykorzystywane w kuchni. Znakomicie nadają się jako składnik różnych zdrowych koktajli oraz smacznych deserów. Możesz przyrządzić z nich np. apetyczne placki, ciasto lub domowe chipsy.

Niestety owoce te po obraniu ze skórki bardzo szybko ciemnieją. Na szczęście mamy łatwy sposób, dzięki któremu zachowasz ich piękny wygląd na dłużej.

Kuchenne triki: co robić, aby banany szybko nie ściemniały?

Ten trik z pewnością ci się przyda, jeżeli chcesz przyrządzić dla bliskich pyszny deser z bananów i zależy ci na tym, aby nie tylko idealnie smakował, ale również cieszył oko. Dzięki tej metodzie owoce będą pięknie prezentowały się na talerzu.

Wystarczy, że po obraniu ze skórki skropisz je delikatnie wyciśniętym sokiem z cytryny. Zawarty w nim kwas sprawia, że banany zachowają swój koloryt na dłużej i będą wyglądać apetycznie.

Zobacz także: Jak wykorzystać skórki z banana do sprzątania swojego domu? Te triki cię zaskoczą

Kuchenne triki: jak zachować świeżość bananów?

Banany to owoce, które przechowywane w nieodpowiednich warunkach bardzo szybko tracą swoją świeżość. Przede wszystkim nigdy nie należy ich trzymać w plastikowych pojemnikach lub foliowych torbach, które sprawiają, że szybciej się psują.

Nie powinniśmy ich również wystawiać na działanie silnych promieni słonecznych. Najlepiej przechowywać banany w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła. A jakie są wasze sprawdzone metody, aby przedłużyć świeżość tych owoców?