Oceń
Pandemia koronawirusa zmieniła nasze życie. Co do tego nie ma wątpliwości. Jednak, czy odbiła się tylko i wyłącznie na kontaktach międzyludzkich i na naszej pracy? Okazuje się, że skutki pandemii odczuwalne są również w sferze żywienia. Wielu Polaków zmieniło swoje przyzwyczajenia kulinarne. Sprawdźcie, co jedzą Polacy w czasie pandemii.
Co jedzą Polacy podczas pandemii? Będziecie zaskoczeni
W czasie trwania izolacji wiele restauracji zostało zamkniętych z powodu braku klientów. Polacy musieli nauczyć się gotować. Niektórzy odkryli prawdziwy talent kulinarny, a inni zaopatrywali się w pobliskich sieciówkach typu fast-food. Jak jednak wyglądała pandemiczna dieta Polaków? Ten trudny temat postanowiła zbadać i opisać Magdalena Popielewicz w swoim projekcie "Pandem-o-żarł". W raporcie znajdziemy ciekawostki na temat jedzenia w 2020 roku, a także zajrzymy do kuchni w polskich domach. Autorka w głównej mierze skupiła się na analizie dotyczącej kulinarnych wyborów internautów.
Zobacz także: 3 przepisy na wędliny z szynkowaru. Te receptury są bardzo proste
Autorka raportu rozpoczęła analizę pod koniec lutego 2020 roku, kiedy w Polsce pojawiły się pierwsze wzmianki o możliwej pandemii. Popielewicz opisuje falę paniki i przytacza komentarze, które pojawiały się w sieci. Ze sklepowych półek najczęściej ubywały makaron, konserwy czy drożdże. Dość zaskakującym produktem, który również szybko znikał ze sklepów, było awokado. Najchętniej jedzone jako pasta, podane z jajkiem, jako sernik czy z sałatą.
Jeśli chodzi o "pandemiczne napoje", które pili Polacy, nie ma zaskoczeń. Najczęściej była to kawa oraz herbata. Z procentowych trunków najczęściej sięgaliśmy po wino oraz wódkę.
Jesteście zaskoczeni wynikami badań przedstawionymi w raporcie?
Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy
Oceń artykuł