Oceń
Asafetyda to rodzaj przyprawy z Indii, która posiada niezwykłą gumową konsystencję. Dodawana do potraw poprawia ich smak oraz leczy dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego.
Asafetyda zajmuje czołowe miejsce, jeśli chodzi o przyprawy indyjskie, wyróżniając się swoją niezwykłą konsystencją i ciekawym zapachem. Jest to przyprawa z Indii, Iranu i Afganistanu, którą otrzymuje się z korzeni i kłączy zapaliczki cuchnącej, czyli kopru gigantycznego. Charakteryzuje się bardzo specyficznym i raczej nieprzyjemnym zapachem, dlatego nazwa przetłumaczona na różne języki mówi o niej sama za siebie. Asafetyda - przyprawa znana pod łacińską nazwą Ferula assafoetida - jest zlepkiem perskiego słowa aza oznaczającego kit lub żywicę oraz łacińskiego foetidus, czyli w dosłownym tłumaczeniu cuchnący. Aleksander Wielki miał sprowadzić przyprawy indyjskie w tym asafetydę do Europy w czwartym wieku p.n.e., dlatego też stosowana była w starożytnym Rzymie. Choć ta obecnie znana przyprawa indyjska nie pochodzi oryginalnie z Indii, od dawna wykorzystuje się ją w tym kraju jako środek używany w tradycyjnej medycynie i kuchni.
Zobacz także: Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Mamy na to sprawdzony przepis
Asafetyda, czyli przyprawa indyjska o wyjątkowych walorach
Asafetyda to przyprawa z Indii, która znana jest ze względu na swoją twardawą żywiczną czy gumiastą konsystencję. Jeśli przyprawa jest świeża, odznacza się szarawą barwą o różnych odcieniach, z kolei wraz z upływem czasu zmienia barwę na żółtą, potem przechodzi w czerwienie, aby ostatecznie przyjąć brunatną barwę. Używana jest w postaci drobnego złotego proszku, jednak sprowadza się ją w postaci dużych żywicznych płyt. Jej cechą charakterystyczną jest cuchnący zapach cebuli lub siarki, który niknie pod wpływem obróbki termicznej. Także smak budzi wiele kontrowersji. Porównuje się go do zapachu zgniłego czosnku, a w trakcie gotowania uwalnia nuty przypominające zwykłą cebulę.
Zobacz także: Jak zrobić domową sól ziołową? Zdradzamy sprawdzony przepis
Asafetyda w kuchni hinduskiej
Do czego służy ta niezwykła przyprawa indyjska? Asafetyda to odmiana wielkiego kopru, który osiąga wysokość około 3,5 m. Jej grube śmierdzące korzenie po nacięciu wydzielają sok, który wyciekając, zastyga i tworzy żywicę, która transportowana jest do krajów na całym świecie. W formie sproszkowanej przechowywana jest w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ w łatwy sposób przenikają nią inne produkty spożywcze.
Asafetyda uzupełnia przyprawy indyjskie stosowane głównie w wegetariańskiej kuchni Hindusów. Kuchnia bramińska oraz kast Jain zakazuje używania czosnku w trakcie przygotowywania potraw. Dlatego też to właśnie asafetyda pozwala osiągnąć wspaniały aromat i smak kuchni indyjskiej, ze względu na swoją silną woń czosnku i cebuli. Przyprawia się nią ryby, wegetariańskie zupy, gulasze oraz dania i przekąski przygotowane na bazie soczewicy.
Zobacz także: Rodzaje pieprzu. Jak dobrać odpowiedni do potrawy
Przyprawy indyjskie o właściwościach leczniczych
Niektóre przyprawy indyjskie słyną ze swoich walorów smakowych, bogatych aromatów i prozdrowotnego wpływu na zdrowie. Choć asafetyda zdecydowanie smakiem i aromatem nie zachwyca zwłaszcza w formie sproszkowanej i żywicznej, posiada właściwości pomagających zwalczyć wiele dolegliwości. Dlatego też powszechnie cieniona jest na całym świecie przez medycynę naturalną.
Właściwości asafetydy
- Łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowym
Asafetyda jest niezwykle pomocna w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Ten zespół objawia się częstymi biegunkami lub zaparciami, powoduje gazy i wzdęcia, a także bóle brzucha wywołane skurczami mięśni i wiele innych. Asafetyda dodawana do potraw pozwala złagodzić te nieprzyjemne objawy.
- Reguluje ciśnienie krwi
Asafetyda zawiera w sobie kumarynę, która reguluje przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Dodatkowo wykazuje właściwości uspokajające i antyepileptyczne, a co za tym idzie, jest bardzo pomocna w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.
- Obniża poziom cukru we krwi
Ta przyprawa indyjska zawiera w sobie spore ilości kwasów fenolowych, dzięki którym służy jako skuteczny środek do obniżenia złego cholesterolu we krwi.
- Zmniejsza objawy astmy
Ze względu na swój żrący aromat i smak jest znanym od dawna środkiem antyseptycznym. Właśnie dzięki tym właściwościom wspomaga działanie układu oddechowego, ułatwiając odkrztuszanie i zapobiega gromadzeniu się flegmy w płucach i pęcherzykach płucnych. Medycyna tradycyjna wykorzystywała lecznicze właściwości tej przyprawy z Indii do leczenia chorób płuc takich jak zapalenie płuc, astma czy koklusz.
- Łagodzi wzdęcia
Asafetyda wspomaga także procesy trawienne zwłaszcza u osób, które mają problem z regularnym wypróżnianiem i wzdęciami. Ze względu na swoje właściwości trawienne dodawana jest w kuchni indyjskiej do potraw sporządzonych z kapusty, soczewicy i innych roślin strączkowych, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się gazów w jelicie.
Zobacz także: Musaka to tradycyjne greckie danie. Sprawdź, jak przygotować pyszny odpowiednik włoskiej lasagne
Kto nie może jeść asafetydy?
Asafetyda to przyprawa indyjska o bardzo wyrazistym zapachu i smaku, a także silnych właściwościach żrących. Dlatego tez spożycie jej w zbyt dużej ilości może powodować skutki uboczne. Tak jak w przypadku dobrze znanej w Polsce cebuli i czosnku, spożycie tej przyprawy może powodować nudności i wymioty, wywołać biegunkę oraz ból w trakcie oddawaniu moczu.
Zdecydowanie asafetydy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ stwierdzono jej właściwości poronne. Dodatkowo przyprawa z Indii powinna zostać wyłączona z diety matek karmiących piersią i małych dzieci. Warto także zastanowić się, czy podawać potrawy z asafetydą osobom starszym. Zanim skosztujesz jej sam lub podasz ją innym, upewnij się, że nikt nie cierpi na poważne choroby.
Oceń artykuł