Oceń
Masz dość tradycyjnych schabowych lub nie chcesz kolejny raz przyrządzać na obiad kurczaka? Twoi najbliżsi narzekają, że znów muszą jeść to samo? Chcesz urozmaicić nieco domowe menu? Spieszymy z pomocą! Polędwiczki wieprzowe to pyszne i bardzo delikatne mięso, do którego pasują różne dodatki. Możemy je ugrillować, podsmażyć lub przyrządzić w pysznym, aksamitnym sosie. I to właśnie ta ostatnia opcja jest najczęściej spotykana. Podpowiadamy 3 sposoby na polędwiczki wieprzowe w sosie, którymi zachwycisz całą rodzinę.
Zobacz także: 3 proste przepisy na makaron z krewetkami. Który skradnie twoje serce?
Polędwiczki wieprzowe – dlaczego warto je jeść?
Zanim przejdziemy do samych przepisów, warto zdać sobie sprawę, dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe.
Polędwiczka to jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa wieprzowego. I choć czerwone mięso w nadmiarze jest szkodliwe, jeżeli masz ochotę na nie, warto wybrać właśnie polędwiczkę. Mają bowiem dużą ilość białka, mało tłuszczu i stosunkowo mało kalorii, w związku z czym chętnie sięgają po nią także osoby na diecie i sportowcy. W 100 g polędwiczki znajduje się około 150 kcal, w związku z czym są bardzo dobrym zamiennikiem kurczaka i indyka.
Polędwiczki w dodatku są banalne w przygotowaniu i można je przyrządzić naprawdę szybko. Jest to mięso, które szybko poddaje się obróbce termicznej, pasuje do wielu dodatków, jak i sosów. Można zrobić polędwiczki po chińsku, z dodatkiem sosu sojowego, sezamu i ryżu. Można też przyrządzić polędwiczki w sosie grzybowym lub z suszonymi pomidorami. Podpowiadamy 3 proste przepisy na polędwiczki w sosie.
Zobacz także: Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – kurkowym lub pieczarkowym
Najpopularniejszą formą przygotowania polędwiczek są polędwiczki w sosie grzybowym. Wieprzowina doskonale bowiem komponuje się z tymi owocami lasu. Najpopularniejsze grzyby, w zależności od sezonu, to kurki lub pieczarki. Dlatego podajemy przepis na polędwiczki właśnie w sosie kurkowym oraz sosie pieczarkowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Sezon na kurki jest przede wszystkim w lecie. Rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada, jednak najbardziej dostępne są na przełomie lipca i sierpnia. Te grzyby to bogactwo witamin i soli mineralnych. Jak przygotować polędwiczki w sosie kurkowym?
Zobacz także: 2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 50 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka natki pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie płuczemy. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i na to wsypujemy kurki wraz z posiekaną cebulką. Podsmażamy delikatnie, aż się zarumienią i wlewamy bulion. Czekamy aż wyparuje.
W tym czasie polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry i delikatnie rozgniatamy dłonią. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie polędwiczki. Podsmażamy do zamknięcia z jednej i drugiej strony.
Gdy bulion wyparuje, do kurek wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i podsmażamy. Do tego wrzucamy polędwiczki i wlewamy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku i dusimy razem około 10 minut.
Zobacz także: Podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne kurki ze śmietaną
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Pieczarki są dostępne niemal przez cały rok. Dlatego też warto je wykorzystać do przygotowania pysznych i zdrowych polędwiczek. Jak przyrządzić polędwiczki w sosie pieczarkowym? Podpowiadamy!
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę kroimy w 1,5 cm plasterki. Delikatnie rozgniatamy dłonią i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy do zamknięcia z obu stron.
Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie z cebulą. Cebulę i pieczarki wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy, aż cebula się zarumieni, a pieczarki delikatnie skurczą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tego wrzucamy podsmażone polędwiczki i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dusimy razem około 10 minut.
Zobacz także: Pieczarki na różne sposoby – nadziewane, faszerowane i grillowane
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Musztarda nadaje ostrości, dlatego ten sos jest bardzo wyrazisty, a tym samym pyszny. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. W ten sposób można przyrządzić także polędwiczki na grillu, a następnie polać je sosem musztardowym. My podpowiadamy jednak domowy sposób na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy delikatesowej lub sarepskiej (ta druga nada ostrości)
- 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 100 ml bulionu
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma, papryka słodka i ostra, oliwa
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę dzielimy na 1,5 cm plastry. Następnie delikatnie rozgniatamy je dłonią. Przyprawiamy je z dwóch stron solą i pieprzem.
Na małej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, aż do zeszklenia. Na osobnej patelni natomiast rozgrzewamy masło i wykładamy na nie polędwiczki. Podsmażamy do zamknięcia z obu stron. Następnie dodaj do nich podsmażoną cebulkę z czosnkiem.
Do tego wszystkiego dodaj obie musztardy oraz wszystkie przyprawy. Na koniec wlewamy bulion zmieszany ze śmietanką. Całość dusimy razem jeszcze około 10 minut.
Zobacz także: Lubisz wyraziste smaki? Wypróbuj ogórki z musztardą! Przepis jest banalny
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
Sos śmietanowy jest dobry niemal do każdego mięsa. Oczywiście można zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym bez niczego, my lubimy jednak, gdy danie wyróżnia się ostrzejszym smakiem. Dlatego proponujemy wam połączenie śmietanki z suszonymi pomidorami. Oto prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- Suszone pomidory w zalewie (proponujemy te z dodatkiem dyni)
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml śmietany 18%
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, kurkuma, papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania:
Polędwiczki kroimy na talarki około 1,5 cm. Następnie na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy na niego polędwiczki. Podsmażamy delikatnie z obu stron (po kilkanaście sekund na każdą ze stron).
Zdejmujemy je z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucamy pokrojone suszone pomidory, wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy. Chwilę podsmażamy. Zalewamy to śmietanami i zagotowujemy.
Gdy będzie gorąca, dodajemy polędwiczki. Wszystko doprawiamy do smaku i dusimy razem około 15 minut.
Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł