Oceń
To zła wiadomość dla tych, którym zdarza się zamówić chińszczyznę na wynos.
Ostrzeżenie przeciwko podgrzewaniu ryżu i relatywnie długim przetrzymywaniu potraw z tym składnikiem w domowych warunkach wydała Narodowa Służba Zdrowia (NHC) w Wielkiej Brytanii.
Jak podaje BusinessInsider.com, niezastosowanie się do zaleceń brytyjskich ekspertów może doprowadzić nawet do zatrucia pokarmowego. Nie chodzi przy tym o sam proces ponownego podgrzewania ryżu, ale o sposób, w jaki danie jest przechowywane po pierwszym ugotowaniu.
Z informacji zawartych na stronie NHS.uk wynika, że główną przyczyną tak niebezpiecznej sytuacji są występujące w surowych ziarnach mikroskopijne zarodniki, czyli komórki zdolne do szybkiej reprodukcji. Aby je zwalczyć, nie pomoże nawet gotowanie. Zarodniki te są w stanie przetrwać nawet potraktowanie wrzątkiem.
Ukryte niebezpieczeństwo
Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy po ugotowaniu ryż przechowywany jest przez jakiś okres w temperaturze pokojowej. Im dłużej to trwa, tym większe szanse na rozwinięcie się z zarodników bakterii, których tempo namnażania jest błyskawiczne. Powstałe w ten sposób drobnoustroje mogą zacząć produkcję toksyn, ostatecznie doprowadzających do wymiotowania lub biegunki u zarażonego.
Bacillus cereus, bo tak nazywa się trująca bakteria, zaczyna atakować w czasie od jednej do pięciu godzin po zjedzeniu odgrzanego ponownie (lub nie) ryżu. Właśnie wtedy pojawiają się pierwsze objawy choroby. Jednak zazwyczaj są łagodne i ustępują samoczynnie w ciągu doby.
Lekarze radzą
Aby nie dopuścić do zatrucia, należy przede wszystkim zadbać o jak najszybsze schłodzenie przygotowanej potrawy z dodatkiem ryżu. Najlepiej zjeść ją od razu po podaniu. Jeżeli nie ma innego wyjścia i trzeba jakoś przechować posiłek, należy pozostawić go w lodówce lub w miejscu o niskiej temperaturze nie dłużej niż maksymalnie godzinę po ugotowaniu.
Nawet w takich warunkach danie należy zjeść nie później niż w ciągu jednego dnia. Po podgrzaniu w mikrofali talerza, na którym znajduje się ryż, warto upewnić się, czy naczynie jest ciepłe na całej powierzchni i zostało ogrzane równomiernie. I najważniejsze - nie można podgrzewać ryżu więcej niż raz.
Opierając się na powyższych zaleceniach ryzyko pokarmowego zatrucia spadnie do minimum, a walory smakowe potraw z dodatkiem tego najpopularniejszego zboża na świecie na pewno wzrosną.
Oceń artykuł

