Oceń
Placki z dyni to jedno z dań, które naturalnie przychodzi nam do głowy jesienią. To właśnie wtedy możemy kupić różnego rodzaju pyszne dynie, z których da się wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, które będą bardzo zdrowe, bowiem dynia jest warzywem o wielu cennych właściwościach. Część z nas o tej porze roku skusi się zatem na krem z dyni, a część zdecyduje się upiec sernik z dyni na deser.
My przychodzimy do was z pomysłem na śniadanie lub przekąskę zrobione właśnie z tego warzywa. Zobaczcie, jak zrobić placki z dyni i sprawdźcie, dlaczego warto je włączyć do jesiennego menu!
Placki z dyni - dlaczego warto je włączyć do diety
Placki z dyni to jedno z najprostszych i najszybszych do zrobienia dań. W dodatku nie potrzebujemy do niego wielu składników. Placki z dyni z pewnością nas nasycą. Ich szybkie przygotowanie sprawia, że można je sobie spokojnie zrobić przed pracą, a następnie zabrać ze sobą i zjeść w formie lunchu.
Placki z dyni mogą też zastąpić nam kultowe placki ziemniaczane, jeśli mamy ochotę na gulasz i szukamy do niego "wypełniacza". Warto pamiętać, że są one mniej kaloryczne niż w wersji z ziemniakami. Placki z dyni są tak samo dobrą przekąską jak i frytki z dyni, o których już wcześniej wam pisaliśmy. Jak je przygotować?
Placki z dyni - przepis
Placki z dyni mają nie tylko pyszny smak, ale też piękny kolor. Nic dziwnego, że kiedy się na nie patrzy, ma się ochotę na kolejne dokładki.
Jak zrobić takie placki z dyni? Zacznijmy od niezbędnych składników:
- 200 g puree z dyni (może być to puree z dyni hokkaido - tniemy ją np. w półksiężyce, a następnie układamy na blasze w piekarniku i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Dynia hokkaido nie musi być obierana!)
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- odrobina cukru do smaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy przygotowane wcześniej i wystudzone puree z dyni. Dodajemy jajka, oliwę z oliwek lub roztopione masło i 2 łyżki cukru do smaku. Całość mieszamy.
W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie tę suchą mieszankę dodajemy do masy dyniowej. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną oleju. Ciasto na placki wykładamy za pomocą zwykłej łyżki do zupy i smażymy z każdej strony aż urosną, a także osiągną złoty kolor.
Takie placuszki z dyni można posypać cukrem pudrem, podawać z cynamonem, z ulubionym syropem albo w formie bardziej wytrawnej. Możemy też przygotować nieco bardziej urozmaicone placki w postaci placków z dyni i marchewki!
Placki z dyni i marchewki - przepis
Takie placuszki przygotowuje się nieco inaczej niż te klasyczne placki z dyni. Czego potrzebujemy, żeby je zrobić?
Składniki:
- 1 starta duża marchewka
- 1,5 szklanki startej dyni (oba warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach)
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, a następnie smażymy na patelni na wcześniej rozgrzanym oleju albo oliwie. Takie placuszki dyniowo-marchewkowe możemy podawać klasycznie bez niczego, ale świetnie też będą smakowały z łyżką śmietany.
Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!
Oceń artykuł