Zamknij

Przepisy na pierś z gęsi. Wypróbuj aromatyczne i proste pomysły na dania!

27.10.2020
Aktualizacja: 27.10.2020 15:38
pierś pieczona przepisy
fot. Shutterstock

Pierś z gęsi charakteryzuje się delikatnym i smacznym mięsem. Wypróbuj sprawdzone przepisy na pierś z gęsi. Może być pieczona, według Okrasy oraz pierś gęsi z kością.

Gęsina w Polsce pojawia się w kuchni bardzo rzadko, to duży błąd, ponieważ mięso gęsi jest bardzo smaczne i zdrowe. Gęś jest bardzo kaloryczna, jednak wcale nie trzeba jeść jej dużo.

Mięso z gęsi to źródło białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Między innymi wspomagają pracę mózgu oraz pozytywnie wpływają na samopoczucie. Sprawdźcie najlepsze przepisy na przepisy na pierś z gęsi.

Pierś z gęsi - przepisy krok po kroku

Pierś z gęsi pieczona - przepis

  • Gęś posiada bardzo smaczne i aromatyczne mięso. Warto przyrządzać ją na szczególne okazje, tak aby cieszyły podniebienia domowników. Wypróbujcie przepis na pierś z gęsi pieczoną. Tak przyrządzona gęsina jest wspaniała.

Składniki:

  • gęsie piersi ze skórką,
  • jabłka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pierś gęsi dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki na całą noc.
  2. Na drugi dzień mięso należy wyjąć, osuszyć i natrzeć przyprawami.
  3. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki, a cebulę w piórka.
  4. Mięso z jabłkami i cebulą włożyć do brytfanny.
  5. Całość piec w 180 stopniach przez około 2 godziny.

Pierś z gęsi - przepis Karola Okrasy

Składniki:

Marynata:

  • 2 g ziaren kolendry,
  • 4-5 goździków,
  • duża szczypta przyprawy do piernika,

Piersi gęsi:

  • 4 piersi gęsi,
  • 1/2 słoika kompotu z wiśni,
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • szczypta przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 80 g zimnego masła,

Gruszki:

  • 2 gruszki, umyte,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,

Glazura do buraków:

  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 opakowanie ugotowanych buraków,
  • 4-5 goździków,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 30-40 ml octu balsamicznego,
  • 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem,
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyć  pokroić na pół i dokładnie podsmażyć. Upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  2. Po 40 minutach dodać 3 gałązki rozmarynu i piec około 25 minut.
  3. Kolendrę, goździki i przyprawę do piernika dokładnie utrzeć, następnie marynatę przesypać do naczynia żaroodpornego. 
  4. Skórę gąski nacinamy. Piersi obtaczamy dokładnie w przyprawach i odstawiamy na dobę do lodówki.
  5. Mięso smażymy na patelni. Po kilkunastu minutach smażenia pierś przekładamy pierś do naczynia. Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
  6. Na patelnię przelewamy kompot z wiśni, wino, oraz dorzucamy rozmaryn. Dodajemy przyprawy do piernika oraz miód i ocet balsamiczny. Dokładnie gotujemy.
  7. Po zagotowaniu przelewamy do piersi, polewamy niewielką ilością tłuszczu. Dusimy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza.
  8. Z sosu, w którym dusiliśmy gęś wyjmujemy rozmaryn i przelewamy sos do garnka i gotujemy. Miksujemy przy pomocy blendera ręcznego. Gotujemy około 10 minut.
  9. Sos przecedzamy przez sitko i ponownie podgrzewamy. Dodajemy 4 małe kosteczki masła i mieszamy.
  10. Na patelnię wylewamy 4 łyżki miodu, dodajemy 3 goździki, skórkę z cytryny oraz 4 łyżki wiśni z kompotu. Całość skrapiamy octem balsamicznym oraz dodajemy rozmaryn.
  11. Na patelnię wrzucamy buraki.
  12. Całość mieszamy około 5 minut.

Pierś z gęsi z kością - szybki przepis

Składniki:

  • 1 podwójna pierś gęsi,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 250 ml kompotu malinowego,
  • 1 łyżka suszonego estragonu,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Dzień przed przygotowaniem gęsi, należy dokładnie usunąć kostki oraz nadmiar tłuszczu. Gęś natrzeć dokładnie ziołami i włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem oraz kompotem. Przykryć oraz wstawić na kilkanaście godzina do lodówki.
  2. W dniu przygotowywania piekarnik nagrzać o 240 stopni Celsjusza. Pierś natrzeć solą i włożyć do garnka, przykryć pokrywką i piec 40 minut.
  3. Zdjąć pokrywkę zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec jeszcze 45 minut.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: Przepis na pieczoną gęś jest bardzo prosty. Wypróbuj go i ciesz się smakiem tego pysznego mięsa

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?