Oceń
Nazwa „pierogi ruskie” wbrew powszechnej opinii nie wywodzi się z Rosji, a od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Co ciekawe, w Rosji pierogi ruskie nie są zbyt dobrze znane. Są one za to bardzo popularne na Słowacji. Potrawę podaje się zazwyczaj ze skwarkami, śmietaną lub smażoną cebulą. We Lwowie z kolei powszechne było posypywanie pierogów ruskich kminkiem. Co kraj to obyczaj, więc fani tego przysmaku w różnym kraju mogą spróbować jego różnych wariantów.
Przepis na pierogi ruskie
Przepisów na pierogi ruskie jest całe mnóstwo. Jak wybrać najlepszy dla siebie? Najlepiej metodą prób i błędów. Trzeba samemu przetestować przepis, aby przekonać się, czy przypadnie ci do gustu. Są różne sposoby przygotowania zarówno farszu, jak i ciasta na pierogi. Każdy zawiera trochę inne składniki w różnych proporcjach.
Farsz na pierogi ruskie
Składniki:
- 700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 300g sera białego
- 2 duże białe cebule
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić farsz na pierogi ruskie?
1. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
2. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić od smaku.
Ciasto na pierogi ruskie:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 200ml gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie?
1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut, na koniec dodać olej. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić.
2. Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy.
3. Pierogi wrzucać do zagotowanej i posolonej wody niedużymi partiami. Gotować je od momentu wypłynięcia ok 2 minut.
4. Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju. Następnie zrumienić posiekaną cebulę.
5. Pierogi można podawać posypane smażoną cebulką, boczkiem i szczypiorkiem.
Pierogi z serem bez jajka
Farsz na pierogi możesz zrobić tak, jak w przepisie poprzednim. Jajka używane są jednak do przygotowania ciasta. Co kiedy chcesz zrobić ciasto na pierogi bez jajek? Bardzo dobrze sprawdzi się poniższa receptura.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
- 25 g masła
Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie?
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
2. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
3. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto przez 5-10 minut. Następnie wyrobione ciasto odstawić na 30 minut.
4. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać przez ok. 2 minuty. Następnie podzielić na 4 części i rozwałkowywać każdą z nich na cienki placek.
5. Małą szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.
6. Włożyć pierwszą partię pierogów do zagotowanej, osolonej wody.Kiedy pierogi wypłyną , gotować je jeszcze przez 2 minuty.
Przepis na pierogi ruskie naszych babci:
Pierogi ruskie w polskich domach robione są od pokoleń. Wielu osobom przypominają smak dzieciństwa i momenty, kiedy ich babcie, a później mamy przygotowywały ten przysmak. W jaki sposób nasze babcie przygotowywały pierogi ruskie?
Składniki:
- Szczypta cukru
- Pieprz i sól do smaku
- 2 szt cebuli
- 1 kg twarogu
- 1 kg ziemniaków
1. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie stłuc je na gładką masę.
2. Do ziemniaków dodać twaróg i dokładnie wszystko wymieszać.
3. Obrać cebulę i pokroić ją na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać cebulę oraz płaską łyżeczkę cukru.
4. Przygotowaną cebulkę dodać do ziemniaków i twarogu. Dodać także sól i pieprz. Następnie wszystko razem wymieszać.
5. Rozwałkować cienko ciasto. Następnie kieliszkiem wykrajać placuszki, nakładać nadzienie i dokładnie zlepić krańce ciasta.
5. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi. Kiedy tylko pierogi wypłyną na wierzch, będzie to oznaczało, że już są gotowe.
6. Pierogi można podawać np. z podsmażaną cebulką.
Zobacz także: 4 proste przepisy na śledzie z żurawiną. Wypróbuje je tej jesieni!
Jesienią wielu z nas ma obniżoną odporność. Nie możemy zapominać o owocach i warzywach. Które produkty dodatkowo ochronią nas przed rakiem?
Oceń artykuł