Zamknij

Pierogi leniwe to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować? Oto 3 sposoby

Sylwia Kropiewnicka
08.11.2018
Aktualizacja: 09.01.2020 12:38
pierogi leniwe podane na talerzu
fot. Shutterstock

Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są szybkie i proste w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Pierogi leniwe bardzo często mylone są z kopytkami. Mimo, że wyglądają tak samo, różnią się składnikami, z których się je przygotowuje. Podstawowa różnica polega na tym, że do przygotowania pierogów leniwych wykorzystuje się ser, do kopytek - nie. Można powiedzieć, że pierogi leniwe podawane są na słodko, ponieważ zazwyczaj serwuje się je np. z bitą śmietaną. To prawdziwy przysmak i tradycyjne polskie danie. Jak ja przygotować? A może zamiast pierogów leniwych wolisz jednak kopytka, które podaje się z cebulką? Podpowiadamy, jak zrobić oba dania.

Zobacz także: 4 proste przepisy na śledzie z żurawiną. Wypróbuje je tej jesieni!

Przepis na pierogi leniwe

Pierogi to tradycyjne danie przygotowywane w Polsce od pokoleń. Nasze babcie robiły nie tylko pierogi ruskie czy pierogi z kapustą i grzybami, ale równie często na polskich stołach pojawiały się pierogi leniwe.

Składniki:

  •     300 g tłustego twarogu
  •     1 jajko
  •     sól
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     około 1/3 szklanki mąki pszennej

Jak zrobić pierogi leniwe?

1. Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem.

2. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 - 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).

3. Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.

4. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem.

Kopytka

Jeśli nie jesteś fanem sera, kopytka będą świetną alternatywą dla pierogów leniwych. Wyglądają dokładnie tak, jak leniwe, różnią się jednak produktami, z których się je przygotowuje. Podczas, gdy pierogi leniwe robione są z wykorzystaniem sera, głównym składnikiem kopytek są ziemniaki. Podaje się je z podsmażoną cebulką lub boczkiem.

Składniki:

  •     500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
  •     100 g mąki
  •     1 jajko
  •     sól

Jak zrobić kopytka?

1. Ziemniaki umyć, obrać, większe przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić). Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić.

2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego. Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.

3. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. "kopytka" o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.

4. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.

Wegańskie pierogi leniwe:

Jeśli preferujesz potrawy wegańskie, przepisy na pierogi leniwe poszły z duchem czasu i powstały także w tej wersji. Koniecznie musisz je przetestować.

Składniki:

  •     1 duży banan (ok. 150g po obraniu)
  •     50g mąki z ciecierzycy
  •     50g mąki owsianej (bezglutenowej)
  •     10g mielonego siemienia lnianego
  •     10g oliwy z oliwek
  •     1 łyżka soku z cytryny
  •     szczypta soli

Jak zrobić pierogi?

1. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj, aż uzyskasz jednolitą, gęstą i bardzo klejącą masę.

2. Tak zblendowane ciasto odstaw na 10 minut. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące i dość rzadkie. Nie dodawaj jednak mąki, ponieważ to sprawi, że kluski będą twarde i nie tak dobre.

3. W tym czasie zagotuj wodę i ją dobrze posól. Po 10 minutach leżakowania ciasta, przełóż je na deskę do krojenia. Następnie formuj małe kluseczki i wrzucaj je bezpośrednio do wody. Działaj sprawnie i szybko, aż wykorzystasz całe ciasto.

4. Następnie przemieszaj kluseczki łyżką, aby się nie posklejały i gotuj je przez około 3 minuty. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotuj je jeszcze przez kolejne 2 minuty.

5. Kluski powinny być już gotowe.

6. Gotowe kluski zlej z wody i przepłucz jednym chlustem zimną wodą, tylko tak by się nie posklejały. Możesz ja podawać z cynamonem i syropem klonowym.

Zobacz także: Pączki to jeden z najlepszych smakołyków. Ma nawet swoje święto. Jak samemu zrobić pączki?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Jakie pierogi lubisz?

Liczba głosów:

Produkty spożywcze zawierają składniki, które mogą być dodatkową ochroną przed rakiem.