Zamknij

Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

04.12.2020
Aktualizacja: 04.12.2020 15:54
pierniczki świąteczne przepis
fot. Shutterstock

Wypróbuj 4 łatwe przepisy na pierniczki świąteczne. Znamy sposoby na miękkie pierniczki świąteczne, ciasteczka z dodatkiem miodu lub pyszne ciasto na pierniczki.

Pierniczki świąteczne to nic innego jak ciemne ciasto zrobione z mieszaniny mąki pszennej, żytniej, mleka, jajek, miodu oraz imbiru. Pierniczki bardzo często występują w formie małych ciasteczek, które polane są na wierzchu czekoladą lub posypane bakaliami. Świąteczne pierniczki warto przygotować parę dni, a nawet tydzień przed świętami. Dzięki temu ciasteczka zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze.

Pierniczki mogą okazać się również świetną dekoracją choinki lub domu. Wystarczy po upieczeniu zrobić małą dziurkę i przepleść przez nią sznurek, dzięki niemu bez problemu umieścimy ciasteczko tam, gdzie nam się podoba.

Pierniczki świąteczne - przepis na aromatyczne ciasteczka

Pierniczki z dodatkiem przyprawy korzennej są bardzo aromatyczne. Ich zapach już w trakcie przygotowywania ciasta rozchodzi się po całym domu. Warto je przygotować, aby poczuć świąteczną atmosferę.

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 80 g masła,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej

Przygotowanie:

  1. W garnku umieścić miód, masło oraz cukier. Dokładnie wymieszać, rozpuścić cukier i przestudzić. Dodać resztę składników, wyrobić i zmiksować całość.
  2. Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy.
  3. Wykroić pierniczki i ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
  4. Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  5. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  6. Włożyć do blaszanego pudełka.

Przepis na pierniczki - szybka receptura

Smaczne pierniczki można przechowywać nawet 4 tygodnie. Świąteczne pierniczki będą prezentować się jeszcze lepiej, kiedy własnoręcznie je udekorujemy. Do tego może okazać się pomocny lukier lub kolorowa posypka.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki miodu lipowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 dag przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka masła extra,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mleka

Przygotowanie:

  1. Miód rozpuścić w małym garnku.
  2. Mąkę wysypać na stolnicę, wylać rozpuszczony miód i wymieszać wszystko nożem. Dodać cukier, sodę i przyprawę do piernika. Cały czas ugniatać.
  3. Następnie dodać masło i jajko. Znów zagnieść.
  4. Mleko podgrzać i dodawać do ciasta po jednej łyżeczce. Zagnieść ciasto.
  5. Wyrabiać całą masę około 10 minut. Stolnice oprószyć lekko mąką. Dokładnie rozwałkować.
  6. Wykroić pierniki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki można posmarować jajkiem.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.

Pierniczki świąteczne z lukrem - przepis na miękkie ciasteczka

Jeśli zależy ci na miękkich pierniczkach, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Dzięki temu ciasteczka będą bardzo puszyste i smaczne. Świąteczne pierniczki można podawać z ciepłym mlekiem, kawą lub kakao.

Składniki:

  • 300 g miodu,
  • 120 g masła,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 3 łyżki przyprawy do pierników,
  • 1 jajko

Składniki na lukier:

  • białko jajka kurzego,
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Do garnka włożyć masło i podgrzać z miodem. Odstawić, aby wystygło.
  2. Do miseczki wsypać pozostałe składniki. Całość wymieszać.
  3. Do miski ze składnikami sypkimi wlać masło z miodem i wyrobić je mikserem. Ciasto musi mieć jednolitą masę.
  4. Stolnicę posypać mąką i przełożyć masę. Rozwałkować na cienki placek i wykroić foremkami ciastka.
  5. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć na niej pierniki. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przygotowanie lukru:

  1. Białko połączyć z cukrem pudrem w misce, tak aby nie było grudek. Lukrować dopiero przed podaniem.

Pierniczki świąteczne - przepis z dodatkiem miodu

Jeśli chcesz, aby twoje pierniczki były jeszcze smaczniejsze, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Ich korzenny aromat i niezwykły smak z pewnością przypadnie ci do gustu. Można podawać je same lub z dodatkiem białego lukru.

Ciasto:

  • 150 g miodu,
  • 100 g masła,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Miód i masło przełożyć do garnka i podgrzać aż do rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia.
  2. Do miski wsypać suche składniki, dodać masło z miodem, jajko, i wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Przygotowaną masę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
  3. Stolnicę posypać mąką oraz rozwałkować ciasto. Wykroić pierniki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Wypróbujesz nasze przepisy na pierniczki świąteczne?

Zobacz także: Czym zastąpić jajka w przepisach? Te pomysły was zaskoczą

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?