Zamknij

Szybki przepis na pieczeń wołową. Odkryj jej smak na nowo!

27.08.2020 15:42
wołowina na dziko
fot. Shutterstock

Wołowina pieczona na dziko to bardzo smaczne danie, które może być serwowane jako posiłek obiadowy. Sprawdź, jak smakuje to danie i jak je przygotować krok po kroku.

Przepis na wołowinę duszoną na dziko to bardzo stary przepis. Sięga czasów staropolskich, kiedy na stołach królowało mięso. Pieczeń wołowa to również bardzo dobry przepis na smaczny obiad.

Warto go wypróbować, ponieważ nie jest on trudny w wykonaniu, a może okazać się dużym zaskoczeniem kulinarnym. Sprawdźcie, jak wykonać ten przepis!

Przepis na pieczeń wołową na dziko

Jeśli użyjemy odpowiednich składników do przygotowania wołowiny na dziko, z pewnością zachwycimy się jej smakiem oraz aromatem podczas jedzenia. Ważnym punktem jest marynata, którą trzeba przygotować parę dni wcześniej. Polędwice umieszczamy w marynacie na nawet 3 dni. Taki czas marynowania sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Składniki:

mięso:

  • 1 kg wołowiny,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler

zalewa:

  • 3-4 szklanki zimnej wody,
  • 0,5 szklanki octu winnego,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren jałowca,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziaren pieprzu białego,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka mąki do obsmażenia,
  • 1/4 szklanki śmietanki do sosu

Przygotowanie:

  1. Do garnka należy wlać wodę oraz dodać przyprawy i cebulę. Zagotować wszystko na małym ogniu. Po zagotowaniu zestawić z kuchni i poczekać aż wywar ostygnie, następnie dodać ocet.
  2. Mięso umyć i włożyć do głębokiego naczynia, zalać zalewą i odstawić do lodówki na około 3 dni. Po tym czasie wołowina zmieni kolor. Nie należy się tym przejmować.
  3. Po trzech dniach wyjąć mięso z zalewy i osuszyć je ręcznikiem, następnie natrzeć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  4. Mięso włożyć do brytfanki, dodać cebulę i wlać dwie lub trzy łyżki zalewy oraz 3 łyżki wody.
  5. Nagrzać piekarnik do 200C, wołowinę dusić około 2 godziny, aż do momentu aż mięso stanie się miękkie.
  6. Po około 2 godzinach dodać cebulę oraz włoszczyznę i dusić razem z mięsem.
  7. Mięso wyjąć na talerz, a pozostały w brytfance sos wymieszać ze śmietaną. Do wymieszania można użyć blendera. Sos doprowadzić do wrzenia.

Wypróbujesz ten przepis?

Zobacz także: Gotowanie kukurydzy - jak ją przygotować, aby uzyskać najlepszy smak?