Oceń
Pesto niejedno ma imię. W tradycyjnej wersji przygotowuje się pesto z bazylii. Jeżeli jednak nie lubisz tego zioła, możesz wykorzystać inne! Pesto z pietruszki oraz pesto z rukoli sprawdzą się idealnie.
Pesto to idealny dodatek do makaronów, ale nie tylko. Pochodzący z włoskiej Genui sos to pyszna mieszanka ziół i dodatków, które razem zmieszane tworzą lekki, a za razem bardzo sycący sos, który doskonale nada się na obiad. A w dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu! Wystarczą świeże składniki i dowolny melakser. Podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto, a także, jakie produkty wykorzystać, jeżeli nie lubisz bazylii. Pesto można zrobić z różnych ziół!
Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese
Pesto – skąd wziął się ten pyszny dodatek do makaronu?
Jak już wspomniałam wyżej, zielone pesto pochodzi z Guenui. Jego głównym składnikiem jest bazylia. We Włoszech zazwyczaj serwuje się je z pieczywem, makaronem, sałatą lub… serami!
Są różne odmiany pesto. W przeciwieństwie do oryginalnego, jest też pesto sycylijskie, które ma w sobie suszone na słońcu pomidory. Dzięki temu jest bardziej kwaskowate, a jednocześnie ma czerwony kolor. Coraz częściej przygotowuje się też pesto z innych ziół niż bazylia, np. z pietruszki.
Zobacz także: Bruschetta to pyszna przekąska prosto z Włoch! 3 proste przepisy na bruschettę z pomidorami i nie tylko
Pesto z bazylii – jak przygotować pesto bazyliowe?
Przygotowanie pesto jest banalnie proste. Pamiętajcie tylko, żeby postawić na świeże składniki dobrej jakości, ponieważ to właśnie one są podstawą smaku pesto.
Składniki na pesto z bazylii:
- 1 pęczek bazylii (ok. 30 g)
- 30 g orzechów pinii
- 10 g tartego parmezanu (można zastąpić grana padano lub pecorino)
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do przygotowania pesto najlepiej użyć moździerza. Dzięki temu doskonale połączymy wszystkie składniki. Na końcu dolewamy oliwy i przyprawiamy do smaku. Jeżeli nie posiadasz moździerza, możesz użyć melaksera lub blendera. Pamiętaj tylko, żeby miał delikatne obroty, ponieważ inaczej produkty puszczą sok i nasze pesto zrobi się zbyt wodniste.
Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę
Pesto z pietruszki czy pesto z rukoli? Wybierz swój smak!
Jeżeli lubisz smak suszonych pomidorów koniecznie wypróbuj pesto sycylijskie! Wystarczy, że dodasz do oryginalnego odrobinę ulubionych pomidorów suszonych na słońcu. Możesz sięgnąć po takie w zalewie, wtedy nie trzeba już będzie dodawać oliwy! Pamiętaj tylko, że wówczas suszone pomidory będą jeszcze bardziej wyczuwalne w smaku.
Nie lubisz bazylii? Zawsze możesz wypróbować inne sposoby na tego typu sos. Pesto z pietruszki sprawdzi się doskonale. Robi się je dokładnie w taki sam sposób, tylko bazylię zamieniamy na pietruszkę. Doskonale do tego sprawdzi się ostra papryczka, która doda pikantności, jeżeli gustujesz w tego typu smakach.
A może wolisz rukolę? To również doskonała opcja na przygotowanie pesto. Smak pesto z rukoli może być jednak nieco ostry. Możesz złagodzić go odrobinę sokiem z cytryny.
Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł
