Oceń
Pasteryzacja w piekarniku jest metodą prostej konserwacji w temperaturze w przedziale 75C - 100C. To dzięki wysokiej temperaturze wszystkie bakterie oraz grzyby są niszczone. Tradycyjną pasteryzację przeprowadzisz, gotując słoiki w wodzie. Warto poznać również inne sposoby na pasteryzację.
Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości
Pasteryzacja słoików „na sucho” (w piekarniku)
- Świetną metodą przedłużenia świeżości przetworów jest pasteryzowanie ich na sucho w piekarniku. Jak dobrze wykonać pasteryzację? Dzisiaj odpowiemy wam na to pytanie!
Jak pasteryzować słoiki?
- Blaszkę należy wyłożyć ściereczką, ale tak, aby nie dotykała ścianek piekarnika.
- Zimne słoiki należy włożyć do zimnego piekarnika.
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę około 130C.
- Czas pasteryzacji należy liczyć od osiągnięcia przez piekarnik odpowiedniej temperatury. Może to być koło 30 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika należy zostawić przetwory w środku piekarnika, aby się ostudziły.
- Ostudzone przetwory należy ustawić do góry dnem, aby sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte.
- Po tym czasie wyroby można schować w chłodne miejsce.
Pasteryzacja ogórków - krok po kroku
- Przygotowanie ogórków małosolnych jest trochę inne niż przygotowanie ogórków kiszonych. Warto jednak przygotować je starannie, ponieważ może to być smaczny i nietuzinkowy dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- korzeń chrzanu,
- łodygi i baldachy kopru ogrodowego,
- czosnek podzielony na ząbki,
- liście czerwonej porzeczki,
- solanka przygotowana w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody
Przygotowanie:
- Do każdego słoika włożyć kawałek chrzanu, pociętą łodygę oraz trochę kopru. Dodać również 3 ząbki czosnku, a także 3 liście czarnej porzeczki.
- W słoikach ciasno ułożyć ogórki i zalać solanką. Odstawić na 24h.
- Następnego dnia słoiki otworzyć, zlać płyn, zagotować i gorącym ponownie zalać ogórki.
- Czynność powtórzyć w odstępach dwunastogodzinnych jeszcze dwa razy.
- Piątego dnia słoiki wstawić do piekarnika i przeprowadzić proces pasteryzacji.
- Kiedy w słoikach zauważymy pierwsze pęcherzyki, należy je wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Zobacz także: Gotowanie bobu - jak go ugotować?
Oceń artykuł