Zamknij

Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Julita Buczek
13.06.2018 09:21
bakłażany
fot. Fotografia Pixaby

Pasta z bakłażanem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa! Robi się ją szybko, więc z jej wykonaniem na pewno nie będziesz mieć problemu. Wypróbujcie nasze smaczne przepisy na pasty z bakłażana.

Bakłażan posiada wiele przydatnych właściwości i minerałów, które z pewnością przydadzą się twojemu organizmowi. Oto niektóre z nich:

  1. Bakłażan pomaga regulować poziom cholesterolu.
  2. Bakłażan na kolację poznosi uczucie sytości.
  3. Zadba o serce.
  4. Podniesie zdolności poznawcze.

Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana to nie tylko dobry dodatek do kanapek sprawdzi się również jako uzupełnienie makaronu, ryżu, dipów czy innych przekąsek. To, co ją wyróżnia spośród innych past, to to, że jest bardzo aromatyczna i kremowa. Tego typu dodatek z pewnością będzie idealnym elementem wiosennych siest.

Składniki:

  • 500 g bakłażanów
  • 50 g pasty sezamowej tahini
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ok. 2 łyżek cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C.
  2. Bakłażany należy przekroić na pół i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut. Upieczone bakłażany – ostudzić.
  4. Z ostudzonych bakłażanów wybrać łyżką miąższ i umieścić w blenderze. Jeśli bakłażan będzie mocno wodnisty można go dodatkowo odcisnąć. Do bakłażanów dodać jeszcze pastę sezamową, czosnek i sok z cytryny. Całość zmiksować na gładką pastę. Na koniec pastę doprawić ewentualnie solą.
  5. Oczywiście pasty nie trzeba miksować na gładką pastę, bakłażana można po prostu posiekać, dodać zmiażdżony czosnek i resztę składników.
  6. Pastę schłodzić w lodówce.

Zobacz też:  3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Pasta z bakłażana i oliwek

To śródziemnomorskie połączenie to idealna przekąska do wina wytrawnego. Jeśli bardzo lubisz oliwki, koniecznie wybierz te duże, dzięki temu jeszcze bardziej poczujesz ich smak i aromat.

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • gęsty jogurt, najlepiej grecki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić na niezbyt grube plastry, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni i podgrzewać przez kilka minut z każdej strony aż zmięknie i zbrązowieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem, wyłączyć ogień, przykryć bakłażany folią aluminiową i trzymać pod przykryciem przez kilka minut.
  2. W międzyczasie drobno posiekać oliwki. Czosnek drobno zetrzeć, oprószyć solą i razem z oliwkami włożyć do salaterki, dodać posiekany szczypiorek oraz drobno posiekanego bakłażana.
  3. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z jogurtem w takiej ilości, aby otrzymać gęstą pastę.

Pasta z bakłażana i czosnku

Czosnek nada bakłażanowi odpowiedni smak i wydobędzie aromat. Te dwa składniki możesz dodać do pieczywa pełnoziarnistego. Wierzch posyp natką pietruszki lub cebulką.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 połówek suszonych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Przygotowanie:

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki.
  2. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bakłażana pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  3. Do miski wrzucamy upieczone kawałki bakłażana, suszone pomidory, zioła, sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz czosnek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę.
  4. Podajemy jako pastę kanapkową.

Zobacz też:  4 smaczne przepisy na makaron z bakłażanem! Wypróbuj nasze propozycje

Pasta z bakłażana z orzechami

Połączenie bakłażana i orzechów włoskich z pewnością się sprawdzi. Bez wątpienia warto wykonać tego typu pastę, ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu! Świetnie smakuje z razowym pieczywem lub świeżą bułeczką pszenną.

Składniki:

  • 1 większy bakłażan
  • niecała 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i ponakłuwaj widelcem zarówno środek, jak i skórę. Nasmaruj lekko olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż będzie miękki. Większą łyżką wydrąż miękki miąższ, przełóż go do naczynia blendera i odstaw do ostygnięcia.
  2. Orzechy włoskie zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj do miąższu bakłażana.
  3. Całość zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Pastę zajadaj z żytnim chrupkim pieczywem, z piórkami cebuli i posiekanym szczypiorem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Autor: Julita Buczek