Zamknij

Pączki to jeden z najlepszych smakołyków. Ma nawet swoje święto. Jak samemu zrobić pączki?

13.01.2021
Aktualizacja: 11.02.2021 09:04
pączki
fot. Shutterstock

Pączki z marmoladą. Pączki w lukrze. Pączki z czekoladą. Pączki z różą. Te przysmaki z ciasta drożdżowego już na stałe wgryzły się w polską tradycję kulinarną. Wspólnie z faworkami doczekały się nawet własnego święta.

Pączek to jeden z ulubionych wyrobów cukierniczych Polaków. To prawdziwa bomba kaloryczna, jednak jego smak niewątpliwie jest wart grzechu. Podobnie jak faworki wydają się trudne w przygotowaniu, jednak nie daj się zwieść pozorom, to wcale nie jest takie trudne.

Pączki z konfiturą - prosty przepis

Receptur na pączki jest bardzo dużo. Najlepsze są te sprawdzone, które możesz zdobyć od mamy, babci czy przyjaciółki. Mnóstwo przepisów jest też w książkach kucharskich czy w internecie. Jak więc wybrać jeden? Zazwyczaj najlepszy jest ten najprostszy. Ten, który znajdziesz poniżej, właśnie do takich należy.

Składniki:

  •     1 kg mąki pszennej,
  •     50 g świeżych drożdży,
  •     100 g cukru,
  •     500 ml mleka,
  •     6 żółtek,
  •     1 całe jajko,
  •     100 g masła,
  •     pół laski wanilii,
  •     40 ml spirytusu,
  •     sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  •     pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  •     tłuszcz do smażenia,
  •     konfitura do nadziania,
  •     cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, na koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Następnie wyrabiać kilka minut.
  2. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
  3. Następnie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić i uformować.
  4. Ciasto można nadziać konfiturą lub dżemem. W tym celu kawałek ciasta lekko należy lekko spłaszczyć, a na sam jego środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu. 
  5. Uformowane pączki przykryć i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 20 - 25 minut).
  6. Smażyć na głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
  7. Przygotowane pączki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Pączki serowe - prosta receptura

Dobrą alternatywą dla tradycyjnych pączków są pączki serowe. To świetny pomysł na deser dla rodzinki lub na przekąskę, kiedy planujesz zaprosić przyjaciółki na wieczór. Pączki serowe w wersji mini będą z kolei małym co nieco dla dzieci. To prawdziwa bomba energetyczna, ale kto by liczył kalorie, kiedy to istne niebo w gębie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/3 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, drożdżami oraz 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Twaróg dokładnie zmielić.
  3. Masło roztopić.
  4. Całe jajka utrzeć mikserem z resztą cukru na jednolitą masę. Dodać twaróg i masło. Znowu zmiksować. Dodać zaczyn i mąkę. Wyrobić palcami. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut.
  5. Po tym czasie uformować małe kuleczki.
  6. Smażyć na oleju z każdej strony.
  7. Obsypać cukrem pudrem.

Oponki - szybki przepis

Z ciasta drożdżowego możesz zrobić nie tylko pączki z nadzieniem, ale też oponki. Mają znacznie mniej kalorii, z racji na to, że zamiast sera, czekolady czy marmolady są "dziurawe" w środku. Oponki swoim kształtem przypominają bardzo popularne, amerykańskie donuty. Są one zawsze udekorowane różnokolorowymi polewami i dodatkami. Z oponkami możesz zrobić podobnie, jeśli planujesz podawać je na imprezie. W wersji klasycznej posypuje się je cukrem pudrem i gotowe.

Składniki:

  • 500 g sera białego chudego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • 220 ml śmietany 12%,
  • 1 litr oleju,
  • 4 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:

  1. Ser dokładnie zmielić. Do sera dodać mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę oraz cukier waniliowy. Ciasto dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować.
  2. Wykroić koła szklanką. Ze środka wykroić dziurkę przy pomocy mniejszego kieliszka.
  3. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Oponki smażyć partiami.
  4. Posypać cukrem pudrem.

Tłusty czwartek - co to za święto?

Tłusty Czwartek, bo o nim mowa, to prawdziwy dzień pączka. Przypada on na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tym samym rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To święto nie tylko pączków, ale też faworków. Piekarnie pękają w szwach. Trzeba odstać swoje w kolejce, aby tego dnia kupić to słodkie ciastko. Oczywiście, najlepsze są te przygotowane w domowym zaciszu.

Zobacz także: 4 przepisy na lukier. Jak zrobić lukier do pierników lub kolorowy lukier

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?