Oceń
Pączek to jeden z ulubionych wyrobów cukierniczych Polaków. To prawdziwa bomba kaloryczna, jednak jego smak niewątpliwie jest wart grzechu. Podobnie jak faworki wydają się trudne w przygotowaniu, jednak nie daj się zwieść pozorom, to wcale nie jest takie trudne.
Pączki z konfiturą - prosty przepis
Receptur na pączki jest bardzo dużo. Najlepsze są te sprawdzone, które możesz zdobyć od mamy, babci czy przyjaciółki. Mnóstwo przepisów jest też w książkach kucharskich czy w internecie. Jak więc wybrać jeden? Zazwyczaj najlepszy jest ten najprostszy. Ten, który znajdziesz poniżej, właśnie do takich należy.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 500 ml mleka,
- 6 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 100 g masła,
- pół laski wanilii,
- 40 ml spirytusu,
- sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia,
- konfitura do nadziania,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, na koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Następnie wyrabiać kilka minut.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
- Następnie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić i uformować.
- Ciasto można nadziać konfiturą lub dżemem. W tym celu kawałek ciasta lekko należy lekko spłaszczyć, a na sam jego środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu.
- Uformowane pączki przykryć i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 20 - 25 minut).
- Smażyć na głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor.
- Przygotowane pączki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Pączki serowe - prosta receptura
Dobrą alternatywą dla tradycyjnych pączków są pączki serowe. To świetny pomysł na deser dla rodzinki lub na przekąskę, kiedy planujesz zaprosić przyjaciółki na wieczór. Pączki serowe w wersji mini będą z kolei małym co nieco dla dzieci. To prawdziwa bomba energetyczna, ale kto by liczył kalorie, kiedy to istne niebo w gębie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 300 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki cukru,
- 1/3 szklanki letniego mleka,
- 1 łyżka masła,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, drożdżami oraz 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Twaróg dokładnie zmielić.
- Masło roztopić.
- Całe jajka utrzeć mikserem z resztą cukru na jednolitą masę. Dodać twaróg i masło. Znowu zmiksować. Dodać zaczyn i mąkę. Wyrobić palcami. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut.
- Po tym czasie uformować małe kuleczki.
- Smażyć na oleju z każdej strony.
- Obsypać cukrem pudrem.
Oponki - szybki przepis
Z ciasta drożdżowego możesz zrobić nie tylko pączki z nadzieniem, ale też oponki. Mają znacznie mniej kalorii, z racji na to, że zamiast sera, czekolady czy marmolady są "dziurawe" w środku. Oponki swoim kształtem przypominają bardzo popularne, amerykańskie donuty. Są one zawsze udekorowane różnokolorowymi polewami i dodatkami. Z oponkami możesz zrobić podobnie, jeśli planujesz podawać je na imprezie. W wersji klasycznej posypuje się je cukrem pudrem i gotowe.
Składniki:
- 500 g sera białego chudego,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka spirytusu,
- 220 ml śmietany 12%,
- 1 litr oleju,
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Ser dokładnie zmielić. Do sera dodać mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę oraz cukier waniliowy. Ciasto dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować.
- Wykroić koła szklanką. Ze środka wykroić dziurkę przy pomocy mniejszego kieliszka.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni. Oponki smażyć partiami.
- Posypać cukrem pudrem.
Tłusty czwartek - co to za święto?
Tłusty Czwartek, bo o nim mowa, to prawdziwy dzień pączka. Przypada on na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tym samym rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To święto nie tylko pączków, ale też faworków. Piekarnie pękają w szwach. Trzeba odstać swoje w kolejce, aby tego dnia kupić to słodkie ciastko. Oczywiście, najlepsze są te przygotowane w domowym zaciszu.
Zobacz także: 4 przepisy na lukier. Jak zrobić lukier do pierników lub kolorowy lukier
Oceń artykuł