Zamknij

Ogórki konserwowe są zdrowe i proste w przygotowaniu. Skosztuj je!

25.05.2018
Aktualizacja: 29.01.2020 14:23
Ogórki konserwowe
fot. Shutterstock.com

Ogórki konserwowe możemy przechowywać zapasteryzowane przez cały rok. Dzięki temu można cieszyć się smakiem lata nawet w zimie!

Ogórki można robić na milion sposobów. Warto je jeść, ponieważ te warzywa mają mało kalorii, niski indeks glikemiczny i w 97 procentach składają się z wody. W związku z tym doskonale nawadniają organizm i działają nawilżająco na skórę. Jeżeli nie przepadacie jednak za świeżymi ogórkami, istnieje wiele sposobów na to, żeby jeść ogórki w zupełnie innej formie.

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Choć wciąż najpopularniejsze w polskiej kuchni są ogórki kiszone, konserwowe wciąż chętnie wykorzystywane są do różnego rodzaju dań i przekąsek. Nie dość, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, to jeszcze potrafią wtórować swoim kiszonym kolegom podczas różnego rodzaju imprez. Nie od dziś wiadomo, że ogórki kiszone są najlepsze na kaca. Konserwowe jednak chętnie wykorzystujemy do różnego rodzaju koreczków, kanapek i sałatek.

Dlaczego warto jeść ogórki konserwowe?

Choć ogórki konserwowe mogą wydawać się mniej zdrowe niż ogórki kiszone, ponieważ robione są w occie, w rzeczywistości również są bogate we właściwości korzystne dla ludzkiego organizmu i zdrowia. W ogórkach konserwowych znajdują się:

  • Witamina C, która odpowiada za układ odpornościowy organizmu.
  • Witamina A – poprawia wzrok i zapobiega powstawaniu nowotworów.
  • Witamina D – wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, chroni przed promieniowaniem UV i pomaga zachować szczupłą sylwetkę, więc ogórki konserwowe warto włączyć do diety odchudzającej, przede wszystkim diety dr Dąbrowskiej, która opiera się na warzywach.
  • Witamina E – spowalnia starzenie się skóry i uelastycznia ją.

Oprócz tego w ogórkach konserwowych znajdziemy szereg minerałów: sole mineralne, magnez, wapń, żelazo, cynk, białko, węglowodany i wiele innych wspierających odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu. Można zatem stwierdzić, że ogórki konserwowe również są bardzo zdrowe, choć daleko im do świeżych warzyw, które uznawane są za prawdziwą bombę witaminową.

Zobacz także: Dieta wysokobiałkowa nie tylko dla sportowców. Kto może z niej skorzystać? Produkty, efekty i wady diety proteinowej

Jeżeli natomiast nie przepadacie za przetworami i wolicie świeże warzywa, koniecznie spróbujcie ogórków małosolnych. Je niestety możecie jeść jednak tylko w sezonie ze świeżymi ogórkami. Ogórkami konserwowymi lub kiszonymi natomiast możecie cieszyć się przez cały rok.

Ogórki konserwowe przepis

  • Zanim zdecydujecie się robić przetwory, najpierw musicie wybrać odpowiednie warzywa. Najlepiej sięgnąć po ogórki gruntowe, które są małe i cienkie – takie najlepiej się zakonserwują. Warto też sięgać po warzywa z pewnego źródła, żebyśmy byli pewni, że nie były skrapiane żadnymi chemikaliami ani pestycydami. Pamiętajcie też, że niezależnie od źródła, zanim zaczniecie robić ogórki, należy je dokładnie wyszorować, nawet jeżeli bierzecie je z zaufanego skupu.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Przepis na ogórki konserwowe jest bardzo prosty. Podstawą podczas robienia jakichkolwiek przetworów jest odpowiednia zalewa. Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki w occie. Na 1 kg ogórków gruntowych przygotowujemy 1 i ½ l wody, 250 ml octu 10%, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soli. Wszystko razem gotujemy i gorącą zalewą zalewamy przygotowane w słoiku składniki.

Jakie składniki są potrzebne, żeby zrobić ogórki konserwowe?

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki kopru włoskiego,
  • Kawałek chrzanu,
  • Kawałek marchewki,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki białej gorczycy,
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Wszystko razem łączymy w słoiku i zalewamy zalewą. Potem pasteryzujemy słoiki.

Pasteryzowanie przetworów

  • Słoiki z gotowymi ogórkami dokładnie zakręcamy. Potem wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gdy ta się zagotuje, gotujemy słoiki jeszcze przez 16 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i ustawiamy na blacie do góry dnem. Dzięki temu nasze przetwory przechowają się nawet przez cały rok, a my będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych przetworów nawet zimą.

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Zagłosuj

Jakie ogórki lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska