Oceń
Dżakfrut to jedyna rzecz, która wyglądem naprawdę przypomina mięso.
Kiedy myślimy o produktach, którymi możemy zastąpić mięso w diecie, najszybciej przychodzą nam na myśl tofu i warzywa strączkowe. Niestety, o ile mogą nam dostarczyć odpowiedniej ilości białka, o tyle nigdy nie będą ani smakiem ani konsystencją przypominać wieprzowiny. Na szczęście jest dżakfrut.
Tropikalny owoc jest największym ze wszystkich, które rosną na drzewach. Osiąga do 90 cm długości i do 30 kg wagi. Dżakfruty je się na surowo, ale można je też poddać obróbce termicznej. W smaku są słodkie, a ich zapach jest bardzo intensywny. Będą dobrym uzupełnieniem diety, ponieważ są bogate w magnez, potas, witaminy B i C.
Dżakfruty występują w Azji Południowej, Południowo-wschodniej i Afryce. Dotychczas były dostępne w sklepach z azjatycką żywnością, a od kiedy można je dostać w sklepach z jedzeniem wegetariańskim i wegańskim, bardzo zyskały na popularności. Największą ich zaletą ma być to, że po odpowiednim przygotowaniu doskonale imitują wieprzowinę. Na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić, czy cienkie paski to posiekane mięso, czy coś innego.
Obecnie furorę robią burgery i kanapki z dżakfrutami. Żeby przygotować taką potrawę, należy najpierw ugotować owoc, a później wymieszać go z sosem BBQ. Jeżeli mamy trochę więcej czasu, możemy zamarynować je wcześniej w curry lub sosie teriyaki. Takie dania już robią furorę w amerykańskich restauracjach, więc możemy się spodziewać, że lada moment trafią do polskich.
Oceń artykuł

