Oceń
W sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwo się rozchorować, warto poznać przepis na smaczny i zdrowy napar z dodatkiem imbiru, miodu oraz cytryn. Taka mieszanka złagodzi pierwsze objawy infekcji, a także zatrzyma jej dalszy rozwój. Sprawdźcie, jak w kilka minut przygotować ten drogocenny napój.
Napar z imbiru, miodu i cytryn - prosty przepis
Napar z imbirem, miodem oraz cytryną jest prawdziwym hitem w okresie jesiennym, szczególnie kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Taki napój rozgrzewa organizm, a dodatkowo ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Połączenie tych składników wykorzystywane było już wiele lat temu przez nasze mamy i babcie, a także cały czas przewija się w medycynie ludowej.
Składniki:
- 2 kawałki imbiru,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki miodu,
- 500 ml wody.
Przygotowanie:
- Imbir obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
- Zagotować wodę i lekko sparzyć cytrynę. Następnie pokroić ją w plasterki.
- Do wysokich szklanek włożyć imbir i cytrynę, a następnie zalać wrzącą wodą.
- Szklanki przykryć talerzykiem i odstawić na około 3 minuty.
- Po tym czasie dodać miód i dokładnie wymieszać.
Rozgrzewające napoje na jesień. Sprawdzone przepisy
Jednym z najbardziej popularnych jesiennych napojów jest pumpkin spice latte. Chociaż dyniowa kawa od lat jest hitem, warto również poznać inne przepisy. Jesienią wypróbujcie recepturę na mleko z masłem i miodem, domowy dyniowy irish cream czy mleko piernikowe.
Zobacz także: Czym jest harissa? Będziecie zaskoczeni
Oceń artykuł