Zamknij

Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku

23.09.2021 14:25
dyniowy irish cream
fot. Shutterstock

Jesień to idealna pora na to, by wykorzystać dynię w przepisach kulinarnych. Okazuje się, że można użyć jej na wiele sposobów, a jednym z nich jest przyrządzenie dyniowej wersji irish cream.

Irish cream to kremowy likier na bazie irlandzkiej whisky oraz śmietany. Okazuje się, że można go zrobić w wersji nieco bardziej jesiennej. Z dodatkiem dyniowego puree będzie smakować każdemu, kto lubi nietuzinkowy i intensywny aromat. Sprawdźcie nasz prosty przepis.

Dyniowy irish cream - prosty przepis

Wykonanie tego domowego napoju nie zajmie wam więcej niż godzinę. Okazuje się, że przyrządzony dyniowy irish cream można dodać do kawy lub wykorzystać jako delikatną polewę do ciasta, a nawet lodów.

Składniki:

  • 200 g dyni,
  • 50 g masła,
  • 0,5 l śmietanki 30%,
  • 0,5 laski wanilii,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 40 ml espresso,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l whisky.

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wraz z masłem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
  2. Do garnka wlać śmietankę, pokrojoną wanilię, gałkę muszkatołową. Następnie wrzucić upieczoną dynię i dolać kawę. Całość dokładnie wymieszać i gotować 30 minut.
  3. Powstałą masę przetrzeć przez sitko na puree. Następnie ponownie umieścić w garnku, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
  4. Kiedy całość przestygnie, wlać whisky i dokładnie wymieszać. Dokładnie ostudzić i przelać do dużej butelki.

Jak przechowywać domowe alkohole? Podpowiadamy

Domowe alkohole należy przechowywać w ciemnym miejscu w niskiej temperaturze. Szczelnie zamknięte w karafkach lub wysokich butelkach będą cieszyć smakiem i aromatem przez długie miesiące.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik