Zamknij
Piernikowe kakao
fot. Shutterstock

Masz ochotę na rozgrzewający napój? Kakao o smaku pierników umili ci zimowy relaks. Oto prosta receptura.

W zimowe dni warto sięgnąć po recepturę na smakowite kakao z dodatkiem pierników. Jest szybkie do przyrządzenia i z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni. To idealny napój dla osób, które kochają świąteczną atmosferę i kojarzące się z nią przysmaki.

Poznaj prosty przepis na kakao piernikowe

Pracowity dzień warto rozpocząć od kubka gorącego kakao o smaku piernikowym. Ten napój doskonale rozgrzewa, a poza tym wyróżnia się pięknym aromatem. W dodatku jest cennym źródłem magnezu, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Dzięki niemu grudniowy poranek zamieni się w niezwykłe kulinarne doznanie. 

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
200 ml mleka
2 łyżeczki kakao
łyżeczka cukru brzozowego
łyżeczka przyprawy do pierników
2 świąteczne pierniczki

Sposób przygotowania

  1. Najpierw gotujemy w rondelku mleko.
  2. Do kubka wsypujemy kakao i cukier brzozowy.
  3. Całość zalewamy gorącym mlekiem.
  4. Dodajemy do tego przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec napój dekorujemy pokruszonymi piernikami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować kakao o smaku pierników?

Mówi się, że wszystko, co pięknie podane, znacznie lepiej smakuje. Warto więc zadbać o to, aby twój zimowy napój nabrał świątecznego charakteru. Jeżeli lubisz słodkie smaki, możesz udekorować go piankami oraz polać syropem klonowym. Jako dodatki sprawdzą się też migdały, orzechy włoskie lub pokruszona czekolada.

Zobacz także: Łatwy przepis na bezalkoholowy grzaniec. Zrobisz go błyskawicznie

loader