Zamknij
Koktajl piernikowy
fot. Shutterstock

Ten napój wprowadzi do twojej kuchni świąteczny klimat. Przyrządzisz go bardzo szybko z korzennych pierniczków.

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez aromatycznych, chrupiących pierniczków. A co powiesz na to, aby przyrządzić z tych ciastek smakowity koktajl w sam raz na świąteczne dni? Przygotowanie takiego napoju zajmie ci dosłownie chwilę. Będzie on idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania w piękny, zimowy poranek.

Jak przyrządzić koktajl piernikowy?

Nadmiar świątecznych pierniczków możesz wykorzystać do przyrządzenia tego napoju. Koktajl w takim wydaniu to idealna propozycja dla osób, które lubią słodsze smaki. Dużą rolę w tym przepisie odgrywają różne dodatki - w tym aromatyczny cynamon oraz miód. Taki napój smakuje wyśmienicie serwowany zarówno na gorąco, jak i w wersji schłodzonej prosto z lodówki.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
5 korzennych pierniczków
200 ml zimnego lub ciepłego mleka
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Pierniczki łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.
  2. Wlewamy do tego mleko i wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  3. Na koniec dodajemy miód oraz cynamon.
  4. Całość dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować koktajl piernikowy?

Koktajl w takiej odsłonie warto przed podaniem udekorować orzechami włoskimi i migdałami. Możesz posypać go także pokruszonymi pierniczkami albo płatkami owsianymi. Jako dodatki sprawdzą się też gwiazdki anyżu, laska cynamonu oraz suszona śliwka. Ciekawą ozdobą będzie również plasterek suszonej pomarańczy.

Zobacz także: Zimowa herbata na 3 różne sposoby. Każda z nich rozgrzeje cię w chłodne wieczory

loader