Zamknij
Kompot z żurawiny i pomarańczy
fot. Shutterstock

Kompot z żurawiny i pomarańczy smakuje wyśmienicie. Wypełni całą kuchnię przepięknym aromatem. Wypróbuj ten prosty przepis.

Jesienią chętnie sięgamy po różne rozgrzewające napoje. Poza aromatyczną herbatą z imbirem czy gorącą czekoladą warto wypróbować także przepisy na inne sezonowe przysmaki. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić kompot z żurawiny i pomarańczy. Twoi domownicy będą nim zachwyceni.

Kompot z żurawiny i pomarańczy ma nieziemski smak i aromat. Sprawdź, jak go zrobić

Kompot w takim wydaniu to znakomita propozycja na jesienne dni. Doskonale rozgrzewa, a przy tym dostarcza wiele cennych witamin i minerałów. Jego wyjątkowy smak to także w dużej mierze zasługa różnych przypraw m.in. cynamonu oraz aromatycznych goździków.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 pomarańcza
0,5 kg żurawiny
kilka goździków
3 łyżeczki miodu
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Pomarańczę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
  2. Żurawinę płuczemy i wrzucamy do garnka.
  3. Zalewamy ją wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny.
  4. Dodajemy przyprawy oraz owoce.
  5. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
  6. Na koniec wrzucamy do kompotu gałązkę rozmarynu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dlaczego warto pić kompot z żurawiny i pomarańczy?

Kompot z żurawiny i pomarańczy to samo zdrowie. Ze względu na dużą zawartość witaminy C doskonale wzmocnia odporność i pomaga zachować piękny wygląd skóry. Ma działanie antyoksydacyjne i usprawnia procesy trawienne. Poza tym znakomicie wpływa na pracę układu moczowego oraz oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn.

Zobacz także: Sok z żurawiny ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak go zrobić

loader