Zamknij
Koktajl gruszkowy
fot. Shutterstock

Masz w kuchni soczyste gruszki? Zrób z nich ten smaczny i odżywczy koktajl, który wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Oto prosta receptura.

Nowy pracowity tydzień warto zacząć od zdrowego koktajlu. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić taki napój z soczystych gruszek. Koktajl w takim wspomaga pracę układu trawiennego i idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania w jesienny poranek.

Jak zrobić koktajl gruszkowy? Oto przepis idealny na śniadanie

Owocowe koktajle to idealny sposób na to, aby wzbogacić swoją dietę o cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Ten z dodatkiem gruszek jest bardzo prosty do zrobienia. Aby smakował jeszcze lepiej, warto dodać do niego szczyptę cynamonu oraz płatki owsiane o znakomitych właściwościach zdrowotnych.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    min

  • Dla ilu osób

    dla osób

Składniki

Składnik
3 dojrzałe gruszki
4 łyżeczki płatków owsianych
szczypta cynamonu
kilka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
50 ml jogurtu naturalnego
2 listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Wrzucamy je do blendera.
  3. Dodajemy do nich jogurt naturalny, miód oraz cynamon.
  4. Całość blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy.
  6. Koktajl dekorujemy orzechami i miętą.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dlaczego warto pić koktajl gruszkowy?

Koktajl gruszkowy ma nie tylko znakomite walory smakowe, ale i odżywcze. Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga metabolizm organizmu i tym samym ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Poza tym zawiera dużą ilość witaminy C oraz potasu.

Warto wspomnieć też o licznych właściwościach zdrowotnych cynamonu i miodu. Te składniki koktajlu działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, w związku z czym zmniejszają ryzyko pojawienia się różnych sezonowych infekcji.

Zobacz także: Ten błąd może popsuć każdy koktajl. Sprawdź, czy też go popełniasz