Oceń
Kompot z suszu to obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Sprawdź, jak go przyrządzić według przepisu Magdy Gessler.
W wielu kuchniach czuć już atmosferę nadchodzących świąt. W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć kompotu z suszu. Ten aromatyczny napój to obowiązkowa pozycja podczas wigilijnej kolacji. Jest idealnym dodatkiem do pozostałych dań. Tym razem podpowiemy ci, jak go zrobić według receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że kluczem do jego wyjątkowego smaku jest pewien dodatkowy składnik.
Jak zrobić kompot z suszu?
Kompot z suszu jest łatwy do przygotowania. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak, warto dodać do niego miód. To właśnie ten produkt sprawi, że przyrządzony przez ciebie napój zachwyci wszystkich twoich domowników i gości podczas świątecznych spotkań. Ten przepis z pewnością trafi na listę twoich ulubionych bożonarodzeniowych receptur.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
100 g suszonych śliwek |
100 g suszonych jabłek |
100 g suszonych gruszek |
1 pomarańcza |
kilka goździków |
odrobina cynamonu |
miód |
Sposób przygotowania
- Owoce umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
- Całość gotujemy przez ok. pół godziny.
- Dodajemy goździki, miód oraz laskę cynamonu.
- Następnie gotujemy kompot przez kolejne 15 minut.
- Na koniec wrzucamy do niego plastry pomarańczy.
Właściwości kompotu z suszu
Kompot z suszu nie tylko zachwyca smakiem i aromatem. Poza tym ma liczne właściwości zdrowotne. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Doskonale wpływa na pracę serca i układ nerwowy. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie.
Zobacz także: Piernik z jabłkami to poezja smaku. Oto prosty przepis
RadioZet.pl/o2.pl
Ocen artykuł