Zamknij
Kompot z suszu
fot. Shutterstock

Kompot z suszu to obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Sprawdź, jak go przyrządzić według przepisu Magdy Gessler.

W wielu kuchniach czuć już atmosferę nadchodzących świąt. W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć kompotu z suszu. Ten aromatyczny napój to obowiązkowa pozycja podczas wigilijnej kolacji. Jest idealnym dodatkiem do pozostałych dań. Tym razem podpowiemy ci, jak go zrobić według receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że kluczem do jego wyjątkowego smaku jest pewien dodatkowy składnik.

Jak zrobić kompot z suszu?

Kompot z suszu jest łatwy do przygotowania. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak, warto dodać do niego miód. To właśnie ten produkt sprawi, że przyrządzony przez ciebie napój zachwyci wszystkich twoich domowników i gości podczas świątecznych spotkań. Ten przepis z pewnością trafi na listę twoich ulubionych bożonarodzeniowych receptur.

Kolacja
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych gruszek
1 pomarańcza
kilka goździków
odrobina cynamonu
miód

Sposób przygotowania

  1. Owoce umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
  2. Całość gotujemy przez ok. pół godziny. 
  3. Dodajemy goździki, miód oraz laskę cynamonu.
  4. Następnie gotujemy kompot przez kolejne 15 minut.
  5. Na koniec wrzucamy do niego plastry pomarańczy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Właściwości kompotu z suszu

Kompot z suszu nie tylko zachwyca smakiem i aromatem. Poza tym ma liczne właściwości zdrowotne. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Doskonale wpływa na pracę serca i układ nerwowy. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie.

Zobacz także: Piernik z jabłkami to poezja smaku. Oto prosty przepis 

loader

RadioZet.pl/o2.pl