Zamknij
Lemoniada pomarańczowo-truskawkowa
fot. Shutterstock

Źle znosisz wysokie temperatury za oknem? Ta lemoniada z pomarańczy i truskawek pomoże ci przetrwać upalne dni. Wypróbuj tę recepturę.

Latem sięgamy po różne sposoby na ochłodzenie naszego organizmu. Jednym z nich jest picie dużej ilości orzeźwiających napojów. Doskonale sprawdzają się te na bazie świeżych owoców, które są bogate w witaminy i minerały. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić lemoniadę z pomarańczy oraz truskawek, której smak nie ma sobie równych.

Lemoniada z pomarańczy i truskawek

Lemoniada w takim wydaniu doskonale orzeźwia oraz zapewnia odpowiednie nawodnienie podczas uciążliwych upałów. Połączenie soczystych pomarańczy oraz słodkich, dojrzałych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten napój będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli dodamy do niego również odrobinę miodu.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 pomarańcza
150 g truskawek
500 ml wody gazowanej
3 łyżeczki cukru brzozowego
4 listki świeżej mięty
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
łyżeczka miodu
kilka kostek lodu

Sposób przygotowania

  1. Truskawki myjemy, pozbywamy się z nich szypułek i blendujemy.
  2. Pomarańczę obieramy i wyciskamy z niej sok.
  3. Do dzbanka wlewamy mus z truskawek.
  4. Dodajemy do tego sok pomarańczowy, wodę gazowaną oraz miód.
  5. Całość przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  6. Na koniec wrzucamy do lemoniady kilka kostek lodu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Lemoniada z pomarańczy i truskawek – jak ją serwować?

Lemoniadę w takiej odsłonie warto przed podaniem udekorować plastrami oraz skórką pomarańczy. Warto wrzucić do niej również kilka listków mięty, dzięki którym nabierze wyjątkowego aromatu. Taki napój to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki zawartości antyoksydantów wpływa doskonale na stan skóry, włosów oraz paznokci. Poza tym skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i chroni go przed infekcjami.

Zobacz także: Ciasto pomarańczowe smakuje i pachnie nieziemsko. Poznaj tę recepturę