Zamknij
Sok z żurawiny
fot. Shutterstock

Żurawina jest bogata w witaminy i minerały. Warto przyrządzić z niej zdrowy sok. Oto sprawdzona receptura.

W swoim codziennym menu warto zrobić miejsce dla żurawiny. Jej smak oraz właściwości odżywcze sprawiają, że jest niezwykle ceniona w kuchni. To idealny składnik ciast, deserów oraz sałatek. Nieziemsko smakuje również przyrządzona z niej konfitura. Znakomite walory smakowe i odżywcze ma również sok z żurawiny. Dziś podpowiemy ci, jak go zrobić. Będziesz zaskoczony, że jest to takie łatwe.

Sok z żurawiny – łatwa receptura

Sok z żurawiny to naturalny środek na różne dolegliwości. Jest szczególnie polecany przy problemach z układem moczowym. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomaga w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Wpływa również pozytywnie na pracę wątroby. To wszystko sprawia, że warto go włączyć również do swojej diety.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg żurawiny
1,5 szklanki ksylitolu

Sposób przygotowania

  1. Żurawinę dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy ją wodą.
  2. Dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.
  3. Gęsty przecier odcedzamy.
  4. Sok gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Na koniec przelewamy go do butelek i dokładnie zakręcamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Inne pomysły na wykorzystanie żurawiny w kuchni

Możliwości zastosowania żurawiny w kuchni jest bardzo wiele. Można przyrządzić z niej apetyczny sos, który doskonale wzbogaca smak różnych dań obiadowych. Idealnie komponuje się także z serem camembert i orzechami włoskimi. Warto również dodać ją do naleśników lub zrobić z niej pożywną zupę.

Zobacz także: Żurawina działa na serce jak lekarstwo. Naukowcy ustalili, jaka jest najlepsza dawka