Oceń
Żurawina jest bogata w witaminy i minerały. Warto przyrządzić z niej zdrowy sok. Oto sprawdzona receptura.
W swoim codziennym menu warto zrobić miejsce dla żurawiny. Jej smak oraz właściwości odżywcze sprawiają, że jest niezwykle ceniona w kuchni. To idealny składnik ciast, deserów oraz sałatek. Nieziemsko smakuje również przyrządzona z niej konfitura. Znakomite walory smakowe i odżywcze ma również sok z żurawiny. Dziś podpowiemy ci, jak go zrobić. Będziesz zaskoczony, że jest to takie łatwe.
Sok z żurawiny – łatwa receptura
Sok z żurawiny to naturalny środek na różne dolegliwości. Jest szczególnie polecany przy problemach z układem moczowym. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomaga w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Wpływa również pozytywnie na pracę wątroby. To wszystko sprawia, że warto go włączyć również do swojej diety.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 kg żurawiny |
1,5 szklanki ksylitolu |
Sposób przygotowania
- Żurawinę dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy ją wodą.
- Dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.
- Gęsty przecier odcedzamy.
- Sok gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec przelewamy go do butelek i dokładnie zakręcamy.
Inne pomysły na wykorzystanie żurawiny w kuchni
Możliwości zastosowania żurawiny w kuchni jest bardzo wiele. Można przyrządzić z niej apetyczny sos, który doskonale wzbogaca smak różnych dań obiadowych. Idealnie komponuje się także z serem camembert i orzechami włoskimi. Warto również dodać ją do naleśników lub zrobić z niej pożywną zupę.
Zobacz także: Żurawina działa na serce jak lekarstwo. Naukowcy ustalili, jaka jest najlepsza dawka
Ocen artykuł