Zamknij

Poznaj dobroczynną moc nalewki z czosnku! 4 sprawdzone przepisy

Adrianna Kostecka
30.11.2020
Aktualizacja: 03.12.2020 11:58
domowa nalewka z czosnku
fot. Shutterstock

Nalewka z czosnku, zwłaszcza jej odmiana znana jako nalewka tybetańska, ma liczne właściwości zdrowotne, dzięki czemu to obowiązkowa pozycja w każdej domowej apteczce. A jej przygotowanie jest niezwykle proste.

Dlaczego nalewkę z czosnku nazywamy nalewką tybetańską? Jej recepturę zawdzięczamy bowiem właśnie Tybetańczykom. Ulepszali ją przez lata, by maksymalnie zwiększyć jej działanie. Pierwszy przepis datowany jest na V wiek p.n.e., a zapisany został na glinianych tabliczkach, odnalezionych w tybetańskim klasztorze.

Kiedy pomaga nalewka z czosnku

Przede wszystkim nalewka ta wzmacnia organizm, ponieważ zawarte w czosnku lotne związki siarkowe i olejki eteryczne zapobiegają infekcjom wirusowym układu odpornościowego i je zwalczają. Trunek ten może być też stosowany w profilaktyce przeciwmiażdżycowej – bardzo skutecznie obniża zarówno poziom cholesterolu, jak i ciśnienie krwi. Ponadto czosnkówka poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm z odkładających się tłuszczów. Jest również zalecana chorym na łuszczycę, ponieważ pomaga wydłużyć czas między nawrotami choroby. Do tego wypłukuje nierozpuszczony wapń i uelastycznia naczynia krwionośne. Może istotnie pomóc w walce z bezsennością i bólami głowy. Ma też właściwości moczopędne, wykrztuśne i uśmierzające ból.

Nalewka tybetańska

Najprostsza pod względem składu i przygotowania, ale niezwykle skuteczna jest nalewka tybetańska według receptury buddyjskich mnichów.

Składniki:

  • 150 g świeżego czosnku
  • 500 ml wódki

Przygotowanie:

  1. Utrzyj czosnek – ewentualnie możesz go przecisnąć przez praskę.
  2. Zalej starty czosnek alkoholem.
  3. Płyn przelej do butelki i odstaw na 5 dni. Często wstrząsaj.
  4. Pu 5 dniach przelej nalewkę przez gęste sitko i przesącz przez gazę.
  5. Ponownie wlej do butelki i odstaw na 10 dni.

Nalewkę tybetańską – od 5 do 20 kropli – spożywaj z ¼ szklanki mleka lub kefiru. Taką miksturę możesz pić od 2 do 3 razy dziennie, ale po miesiącu zażywania warto zrobić 2 tygodnie przerwy.

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

To kolejna wersja nalewki z czosnku, bogatej w witaminy A, E i C oraz mikro- oraz makroelementy, takie jak żelazo, mangan i selen. Ma ona właściwości zarówno przeciwnowotworowe, jak i przeciwbakteryjne. Ponadto potwierdzone jest jej działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Nalewka z czosnku niedźwiedziego wspomaga również funkcjonowanie układów krążenia i pokarmowego.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych lub suszonych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 litr wódki o stężeniu 40–60%

Przygotowanie:

  1. Opłucz liście pod bieżącą wodą.
  2. Posiekaj je na drobne kawałeczki.
  3. Butelkę napełnij liśćmi aż po szyjkę i ostrożnie zalej je wódką.
  4. Zaczekaj, aż liście lekko nasiąkną, i uzupełnij alkohol, by napełnić butelkę do pełna.
  5. Nalewkę odstaw na 3 tygodnie. Wskazane jest codzienne wstrząsanie butelki.

Po tym czasie odcedź liście czosnku i gotowe! Ciesz się dobroczynnymi właściwościami, jakie ma ta pyszna nalewka.

Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy!

Nalewka z czosnku i cytryny

To kolejna propozycja naszego trunku w trochę innej odsłonie. Alkohol ten skutecznie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 700 ml spirytusu
  • 1 szklanka miodu

Przygotowanie:

  1. Czosnku nie obieraj. Pokrój go razem z łupinami na drobne kawałki.
  2. Cytrynę pokrój w ósemki.
  3. Podgrzej miód, aby był płynny.
  4. Czosnek i cytrynę wrzuć do słoika i zalej miodem oraz spirytusem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 dni.
  6. Po 2 dniach przelej do butelki. Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nalewkę z czosnku i cytryny pij wieczorem w małych ilościach, po 20–30 ml.

Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego

Ten syrop zawiera nie tylko wiele składników odżywczych, lecz także allicynę – związek siarki, który ma właściwości bakteriobójcze. Dlatego też działa jak antybiotyk – tym lepszy, że naturalny.

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • ½ szklanki miodu
  • ¼ szklanki organicznego octu jabłkowego
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj go dokładnie z pozostałymi składnikami, przelej do słoika i odstaw na noc.
  3. Następnego dnia odcedź. Domowy syrop z czosnku i octu jabłkowego gotowy!

Syrop spożywaj codziennie w niewielkich ilościach. Wystarczy nawet 5 kropli, by znacząco wzmocnić organizm.

Reasumując, czosnek to lider wśród naszych rodzimych superfoods. A pod względem skuteczności w zwalczaniu chorób układu oddechowego nalewki i syrop z czosnku są bezkonkurencyjne. I niezwykle łatwe do zrobienia.

Zobacz także: Jak szybko obrać czosnek? Poznaj nasz sprawdzony sposób