Oceń
Nalewka z czosnku, zwłaszcza jej odmiana znana jako nalewka tybetańska, ma liczne właściwości zdrowotne, dzięki czemu to obowiązkowa pozycja w każdej domowej apteczce. A jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Dlaczego nalewkę z czosnku nazywamy nalewką tybetańską? Jej recepturę zawdzięczamy bowiem właśnie Tybetańczykom. Ulepszali ją przez lata, by maksymalnie zwiększyć jej działanie. Pierwszy przepis datowany jest na V wiek p.n.e., a zapisany został na glinianych tabliczkach, odnalezionych w tybetańskim klasztorze.
Kiedy pomaga nalewka z czosnku
Przede wszystkim nalewka ta wzmacnia organizm, ponieważ zawarte w czosnku lotne związki siarkowe i olejki eteryczne zapobiegają infekcjom wirusowym układu odpornościowego i je zwalczają. Trunek ten może być też stosowany w profilaktyce przeciwmiażdżycowej – bardzo skutecznie obniża zarówno poziom cholesterolu, jak i ciśnienie krwi. Ponadto czosnkówka poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm z odkładających się tłuszczów. Jest również zalecana chorym na łuszczycę, ponieważ pomaga wydłużyć czas między nawrotami choroby. Do tego wypłukuje nierozpuszczony wapń i uelastycznia naczynia krwionośne. Może istotnie pomóc w walce z bezsennością i bólami głowy. Ma też właściwości moczopędne, wykrztuśne i uśmierzające ból.
Nalewka tybetańska
Najprostsza pod względem składu i przygotowania, ale niezwykle skuteczna jest nalewka tybetańska według receptury buddyjskich mnichów.
Składniki:
- 150 g świeżego czosnku
- 500 ml wódki
Przygotowanie:
- Utrzyj czosnek – ewentualnie możesz go przecisnąć przez praskę.
- Zalej starty czosnek alkoholem.
- Płyn przelej do butelki i odstaw na 5 dni. Często wstrząsaj.
- Pu 5 dniach przelej nalewkę przez gęste sitko i przesącz przez gazę.
- Ponownie wlej do butelki i odstaw na 10 dni.
Nalewkę tybetańską – od 5 do 20 kropli – spożywaj z ¼ szklanki mleka lub kefiru. Taką miksturę możesz pić od 2 do 3 razy dziennie, ale po miesiącu zażywania warto zrobić 2 tygodnie przerwy.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
To kolejna wersja nalewki z czosnku, bogatej w witaminy A, E i C oraz mikro- oraz makroelementy, takie jak żelazo, mangan i selen. Ma ona właściwości zarówno przeciwnowotworowe, jak i przeciwbakteryjne. Ponadto potwierdzone jest jej działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Nalewka z czosnku niedźwiedziego wspomaga również funkcjonowanie układów krążenia i pokarmowego.
Składniki:
- 2 szklanki świeżych lub suszonych liści czosnku niedźwiedziego
- 1 litr wódki o stężeniu 40–60%
Przygotowanie:
- Opłucz liście pod bieżącą wodą.
- Posiekaj je na drobne kawałeczki.
- Butelkę napełnij liśćmi aż po szyjkę i ostrożnie zalej je wódką.
- Zaczekaj, aż liście lekko nasiąkną, i uzupełnij alkohol, by napełnić butelkę do pełna.
- Nalewkę odstaw na 3 tygodnie. Wskazane jest codzienne wstrząsanie butelki.
Po tym czasie odcedź liście czosnku i gotowe! Ciesz się dobroczynnymi właściwościami, jakie ma ta pyszna nalewka.
Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy!
Nalewka z czosnku i cytryny
To kolejna propozycja naszego trunku w trochę innej odsłonie. Alkohol ten skutecznie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 cytryna
- 700 ml spirytusu
- 1 szklanka miodu
Przygotowanie:
- Czosnku nie obieraj. Pokrój go razem z łupinami na drobne kawałki.
- Cytrynę pokrój w ósemki.
- Podgrzej miód, aby był płynny.
- Czosnek i cytrynę wrzuć do słoika i zalej miodem oraz spirytusem. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 dni.
- Po 2 dniach przelej do butelki. Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Nalewkę z czosnku i cytryny pij wieczorem w małych ilościach, po 20–30 ml.
Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego
Ten syrop zawiera nie tylko wiele składników odżywczych, lecz także allicynę – związek siarki, który ma właściwości bakteriobójcze. Dlatego też działa jak antybiotyk – tym lepszy, że naturalny.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- ½ szklanki miodu
- ¼ szklanki organicznego octu jabłkowego
- ½ szklanki wody
Przygotowanie:
- Czosnek drobno posiekaj.
- Wymieszaj go dokładnie z pozostałymi składnikami, przelej do słoika i odstaw na noc.
- Następnego dnia odcedź. Domowy syrop z czosnku i octu jabłkowego gotowy!
Syrop spożywaj codziennie w niewielkich ilościach. Wystarczy nawet 5 kropli, by znacząco wzmocnić organizm.
Reasumując, czosnek to lider wśród naszych rodzimych superfoods. A pod względem skuteczności w zwalczaniu chorób układu oddechowego nalewki i syrop z czosnku są bezkonkurencyjne. I niezwykle łatwe do zrobienia.
Zobacz także: Jak szybko obrać czosnek? Poznaj nasz sprawdzony sposób
Oceń artykuł
