Zamknij

Nalewka z tarniny – 4 sprawdzone sposoby. Który preferujesz?

Adrianna Kostecka
30.11.2020
Aktualizacja: 03.12.2020 12:04
domowa nalewka z tarniny
fot. Shutterstock

Nalewka z tarniny jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Możesz dodać do niej zioła lub suszone śliwki, możesz użyć do jej przygotowania wódki bądź spirytusu. Wypróbuj nasze przepisy.

Tarnina (Prunus spinosa) to pierwotna odmiana śliwy, która na podmokłych łąkach i na skrajach lasów tworzy gęste zarośla. Ma charakterystyczne długie ciernie. Tarnina dojrzewa pod koniec lata. Jej owoce są bardzo kwaśne, dlatego też najlepiej zbierać je przemrożone, można też włożyć je na dobę do zamrażarki.

Tarnina – właściwości

Niegdyś stosowana była jedynie przy problemach jelitowo-żołądkowych i biegunkach, dziś wiemy, że tarnina ma również właściwości przeciwzapalne i ściągające. W chorobach gardła odwar z suszonych owoców albo z kory tarniny świetnie się sprawdzi jako płukanka. Gorączkę i kaszel można zwalczać naparem z kwiatów – działają napotnie i wykrztuśnie. Ponadto tarnina to naturalny diuretyk, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w chorobach układu moczowego (kamica moczowa, stany zapalne nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej oraz skąpomocz). Pomaga obniżyć ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom tego „dobrego”. Napar z tarniny stosowany jest w diecie oczyszczającej, gdyż ma właściwości detoksykacyjne i przyspiesza usuwanie z organizmu produktów przemiany materii. Zmniejsza także przepuszczalność naczyń krwionośnych i rozrzedza krew, minimalizując ryzyko zakrzepów.

Codzienny kieliszek nalewki z tarniny może być przydatny w profilaktyce chorób serca, głównie z uwagi na antocyjany, pomocne przy regulacji ciśnienia krwi.

W owocach tarniny znajdziesz:

  • przeciwutleniacze – flawonoidy,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • kwasy i garbniki,
  • fitosterol.

Pestki tarniny zawierają cyjanowodór (nawet do 6%) – nie wolno ich rozgryzać ani połykać.

Zobacz także: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!

Owoce tarniny – zastosowanie

Owoce tarniny mają działanie przeciwbiegunkowe dzięki zawartości garbników, które, po zetknięciu się z błoną śluzową jelit, tworzą nieprzepuszczalną błonkę chroniącą jelita przed substancjami wywołującymi biegunki. Owoce tarniny spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Są wskazane u ludzi w podeszłym wieku, a także u dzieci w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit.

Sok z tarniny – właściwości

Sok z owoców tarniny najczęściej podaje się dzieciom, które cierpią na biegunkę. Ale to niejedyne jego zastosowanie: obniża również ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby miażdżycowej. Duża zawartość witaminy C sprawia, że sok z tarniny świetnie się sprawdzi przy leczeniu przeziębienia.

Nalewka z tarniny z pestkami

Przekształć swoją kuchnię w domowe laboratorium i stwórz własną tarninówkę. Wypróbuj nasze przepisy i wybierz swój ulubiony. Oto pierwszy z nich.

Składniki:

  • 1 kg przemrożonych owoców tarniny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu (70%)

Przygotowanie:

  1. Przemrożone owoce tarniny dokładnie umyj i lekko przesusz na ręczniku papierowym..
  2. Owoce przełóż do słoja, dodaj cukier i zalej spirytusem.
  3. Słój przestaw w ciepłe i zacienione miejsce na ok. 3 – 4 miesiące.
  4. Po tym czasie alkohol przefiltruj przez grubą gazę i rozlej do butelek.
  5. Znowu odstaw butelki na kilka miesięcy i pozwól nalewce nabrać smaku i właściwości.

Tarninówka inaczej

A może nalewka z tarniny inaczej? Wystarczy dodać trochę przypraw, byś odkrył zupełnie nowy smak tego alkoholu.

Składniki:

  • 1 kg przemrożonych owoców tarniny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 2 szklanki cukru
  • 15 dkg suszonych śliwek
  • goździki
  • cynamon
  • wanilia

Przygotowanie:

  1. Przemrożone owoce tarniny wydryluj i wyrzuć pestki. To samo zrób ze śliwkami.
  2. Wydrylowaną tarninę i śliwki przełóż do słoja, dodaj przyprawy oraz cukier i zalej alkoholem.
  3. Słój przestaw w ciepłe i zacienione miejsce na ok. 3–4 miesiące.
  4. Po tym czasie alkohol przefiltruj przez grubą gazę i rozlej do butelek.
  5. Znowu odstaw butelki na kilka miesięcy i pozwól nalewce nabrać smaku i właściwości.

Możesz zacząć przygotowywać tarninówkę już wiosną, wzbogacając ją o smak macerowanych kwiatów tarniny.

Nalewka z tarniny z kwiatami

Składniki:

  • 2–3 szklanki kwiatów tarniny
  • 1 kg tarniny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Przygotowanie:

  1. Wiosną zbierz kwiaty tarniny, starannie wymyj je pod bieżącą wodą i przesusz.
  2. Tak przygotowane kwiaty przełóż do słoja i zalej alkoholem.
  3. Odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj alkohol przez grubą gazę i przelej do nowego słoja. Odstaw w ciemne miejsce.
  4. Jesienią przemrożone owoce tarniny wydryluj.
  5. Wydrylowaną tarninę przełóż do słoja, zasyp cukrem i zalej alkoholem uzyskanym z kwiatów.
  6. Słój przestaw w ciepłe i zacienione miejsce na ok. 3–4 miesiące.
  7. Po tym czasie alkohol przefiltruj przez grubą gazę i rozlej do butelek.
  8. Znowu odstaw butelki na kilka miesięcy i pozwól nalewce nabrać smaku i właściwości.

Nalewka z tarniny – Pacharán

A może skusisz się na jeszcze inną odmianę tego trunku? Tym razem proponujemy polską odmianę Pacharán. To nieco słabsza wersja polskiej tarninówki wzbogaconej posmakiem anyżu.

Składniki:

  • 1 kg tarniny
  • 75 dkg cukru
  • 1 l wódki
  • garść gwiazdek anyżu

Przygotowanie:

  1. Przemrożone owoce tarniny wydryluj.
  2. Przełóż do słoja, dodaj anyż, cukier oraz alkohol.
  3. Odstaw na 2–3 miesięcy w ciepłe, zacienione miejsce.
  4. Po upływie tego czasu alkohol przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek.
  5. Odstaw butelki do piwnicy na kolejne kilka miesięcy.

Gotową nalewkę przelej do ciemnych butelek, żeby nie straciła koloru, pamiętaj też, by owoce tarniny wcześniej przemrozić – żeby nie były gorzkie. Do przygotowywania nalewki z tarniny wykorzystuj tylko dojrzałe, świeże i zdrowe owoce.

Zobacz także:  Nalewka z sosny na dwa sposoby. Musisz je poznać tej jesieni!