Zamknij

Nalewka kawowa na 4 sprawdzone sposoby. Wybierz swój ulubiony

Adrianna Kostecka
30.11.2020
Aktualizacja: 03.12.2020 11:51
domowa nalewka z kawy
fot. Shutterstock

Nalewka kawowa na spirytusie? Na bimbrze? Nalewka z kawy z pomarańczą? Sprawdź nasze przepisy i wybierz swój ulubiony wariant tego trunku.

Nalewkę z kawy można nastawić na wódce lub na spirytusie. Ten trunek ma dwa niewątpliwe atuty – szybko się go robi i jest znakomitym dodatkiem do deserów. Należy jednak pamiętać, by do jego przyrządzenia wykorzystać odpowiednią kawę.

Nalewka kawowa na spirytusie

Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie to zamknięta w butelce kwintesencja smaku dobrej palonej kawy. Doskonała jako baza do drinków – wystarczy dodać mleko skondensowane i gotowe.

Składniki:

  • 20 g ziaren kawy
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki miodu
  • 1 litr spirytusu

Przygotowanie:

  1. Zmiażdż ziarna kawy w moździerzu – tak przygotowane sprawdzą się w nalewce lepiej niż zmielone.
  2. Przesyp kawę do dużego słoja lub gąsiorka i zalej spirytusem.
  3. Odstaw zakręcony szczelnie słoik w zacienione miejsce na 10 do 15 dni.
  4. Po upływie tego czasu wymieszaj miód z wodą i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gęsty syrop.
  5. Ostudź syrop i dodaj do słoja z kawą. Wymieszaj delikatnie.
  6. Zakręcony słój odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na kolejne trzy dni.
  7. Po tym czasie przefiltruj nalewkę do ciemnych butelek i odstaw na co najmniej miesiąc.

Nalewka kawowa na bimbrze

Słabszą nalewkę z kawy możesz przygotować na delikatniejszym od spirytusu, choć mocniejszym od wódki, bimbrze.

Składniki:

  • 20 g ziaren kawy
  • 1 litr bimbru

Przygotowanie:

  1. Ziarna kawy lekko zmiażdż w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, bardzo grubo zmiel kawę.
  2. Przesyp ziarna do słoja lub gąsiorka i zalej bimbrem.
  3. Zakręcony słoik odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 10 do 15 dni.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę i rozlej do butelek.
  5. Odstaw na kolejny miesiąc.

Nalewka kawowa z kawy ziarnistej i pomarańczy

Pomarańcza doskonale podkreśli smak kawy, choć na pierwszy rzut oka to połączenie zdaje się nieco ekscentryczne. Możesz dodać kilka ziaren kardamonu.

Składniki:

  • 10 g ziaren kawy
  • 3 duże i dojrzałe pomarańcze
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie:

  1. Owoce starannie umyj, a potem sparz gorącą wodą, gdyż będą użyte wraz ze skórką. Pokrój w ósemki.
  2. Zmiażdż ziarna kawy w moździerzu.
  3. Przełóż pokrojone owoce i przesyp zmiażdżone ziarna do słoika.
  4. Przygotuj syrop z cukru i wody (cukier zalej wodą, a następnie gotuj tak długo, aż uzyskasz gęsty syrop).
  5. Zalej owoce i kawę przestudzonym syropem cukrowym i spirytusem.
  6. Szczelnie zakręcony słoik odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na co najmniej cztery tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
  7. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę z kawy przez gęstą gazę i rozlej do butelek.
  8. Odstaw na dwa do trzech miesięcy.

Nalewka kawowa z kawy rozpuszczalnej

Nalewka z kawy rozpuszczalnej jest delikatniejsza w smaku od nalewki z kawy ziarnistej. Przygotowuje się ją też dużo szybciej. Dobrze mieć ten trunek w lodówce na wypadek przybycia niespodziewanych gości.

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego
  • pół szklanki cukru
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100–150 ml spirytusu

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko garnka, dodaj cukier, laski wanilii i kawę.
  2. Od czasu do czasu mieszając, gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  3. Ostudź i stopniowo wlewaj spirytus, mieszając do połączenia składników.
  4. Przelej do butelki i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu nalewka będzie się już nadawała do spożycia.

Nalewka z zielonej kawy

Czy wiesz, że nalewka z zielonej kawy obniża poziom glukozy we krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu drugiego? Dodatkowo działa doskonale na poprawę trawienia, stosuje się ją też przy bólach głowy bądź braku koncentracji.

Składniki:

  • 5 g ziaren zielonej kawy
  • 0,5 l wódki 45%

Przygotowanie:

  1. Ziarna kawy przesyp do słoja.
  2. Zalej wódką.
  3. Zakręcony szczelnie słój odstaw w ciepłe i zacienione miejsce. Tam pozwól nalewce leżakować przez 5 dni. Pamiętaj, by codziennie wstrząsnąć słoikiem.
  4. Po tym czasie zlej alkohol, przefiltruj przez gęstą gazę i rozlej do butelek.

Nalewka z kawy – do czego? Podsumowanie

Nalewka z kawy doskonale konweniuje z deserami. Możesz jej użyć do przygotowania domowego tiramisu, nasączenia biszkoptów do tortu, możesz też ją wykorzystać jako płynny dodatek do dań na słodko. Jeśli dodasz do tego alkoholu skondensowane mleko, to uzyskasz delikatny w smaku, wyrafinowany drink, który z całą pewnością skradnie serca twoich gości.

Nalewka kawowa, zwłaszcza z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, świetnie się sprawdzi jako sos do lodów czy naleśników. Domowa nalewka z kawy to również doskonały prezent.

Zobacz także: Tiramisu to naprawdę łatwy deser. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy!