Zamknij
Lemoniada z mango
fot. Shutterstock

Uwielbiasz mango w różnych odsłonach? Wypróbuj ten przepis na orzeźwiającą lemoniadę. Taki napój doskonale gasi pragnienie podczas gorącego lata.

Soczyste mango ma wiele właściwości zdrowotnych. W dodatku owoc ten jest ceniony w kuchni ze względu na swój wyjątkowy smak. W upalne dni możemy przygotować z niego domową lemoniadę, która znakomicie orzeźwia i nawadnia organizm. Taki napój warto serwować do obiadu. Może sprawdzić się również podczas grilla oraz innych spotkań z rodziną i znajomymi.

Lemoniada z mango – łatwy przepis

Lemoniada z mango z pewnością na stałe zagości w twoim wakacyjnym menu. Jej orzeźwiający smak doskonale wpisuje się w klimat lata. Poza tym przyrządzenie takiego napoju jest naprawdę łatwe i szybkie. Jego smak wzbogacimy odrobioną miodu oraz listkami świeżej, aromatycznej mięty.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 mango
0,5 l wody mineralnej
4 listki świeżej mięty
4 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki miodu
2 łyżki soku wyciśniętego z limonki

Sposób przygotowania

  1. Mango płuczemy, obieramy ze skórki i usuwamy z niego pestkę.
  2. Następnie kroimy owoc na mniejsze części i blendujemy.
  3. Dodajemy do tego sok z limonki oraz ksylitol i wszystko ponownie miksujemy.
  4. Zblendowane mango łączymy z wodą.
  5. Na koniec dodajemy miód, kostki lodu oraz świeże listki mięty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Lemoniada z mango – właściwości zdrowotne

Lemoniadę owocową w takim wydaniu należy przed podaniem odpowiednio schłodzić. Aby prezentowała się jeszcze lepiej, można udekorować ją plasterkiem oraz skórką od limonki. Taki napój nie tylko doskonale orzeźwia, ale też wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zawarty w mango błonnik znakomicie wpływa bowiem na metabolizm organizmu. Ponadto lemoniada ta jest źródłem witamin A i C, potasu oraz magnezu.

Zobacz także: Jak obrać mango? Mamy dla was 3 proste sposoby