Zamknij
Lemoniada malinowa
fot. Shutterstock

Masz ochotę na orzeźwiającą lemoniadę? Ta na bazie malin to samo zdrowie. Poza tym zrobisz ją błyskawicznie. Sięgnij po tę recepturę.

Lemoniada owocowa to idealny napój na wakacyjne dni. Możesz serwować ją do obiadu lub na grillu. Sprawdzi się również jako alternatywa dla różnych drinków podczas letnich spotkań w gronie znajomych. Do przygotowania takiego napoju warto wykorzystać sezonowe przysmaki. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić lemoniadę z soczystych malin, które są pełne witamin i minerałów.

Zobacz także: Domowe lody z malin to poezja smaku. Sprawdzą się jako letni deser

Lemoniada malinowa - szybki przepis

Lemoniada z malin jest niezwykle orzeźwiająca. Warto po nią sięgać w czasie upałów, aby szybko nawodnić organizm i ugasić pragnienie. Przygotowanie takiego napoju jest łatwym zadaniem. Wcześniej trzeba jednak pamiętać o prawidłowym przechowywaniu malin. Trzymane w nieodpowiednich warunkach, szybko bowiem tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Takie owoce najlepiej więc umieścić w pojemniku na żywność i wstawić go do lodówki. Dodatkowo warto przykryć naczynie ręcznikiem papierowym, który doskonale chłonie wilgoć.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
150 g malin
2 łyżeczki miodu
150 ml wody niegazowanej
3 listki świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
kilka kostek lodu
1 łyżeczka ksylitolu

Sposób przygotowania

1. Maliny płuczemy i wrzucamy do rondelka.
2. Dodajemy do nich ksylitol i wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok.
3. Przecier odcedzamy przez sito.
4. Sok z malin przelewamy do szklanki. Następnie dodajemy do niego wodę niegazowaną, sok z cytryny oraz miód i wszystko mieszamy.
5. Do gotowego napoju wrzucamy kostki lodu i dekorujemy go listkami mięty oraz świeżymi owocami.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Lemoniada malinowa - sposób podania

Lemoniada w takim wydaniu wygląda niezwykle apetycznie. Możesz udekorować ją gałązką rozmarynu oraz plastrami cytryny lub limonki. Po taki napój warto sięgać ze względu na zawarte w nim owoce, które są m.in. źródłem witamin C i E oraz wapnia, potasu i magnezu. Poza tym taka lemoniada doskonale wpływa na układ pokarmowy oraz wzmacnia odporność organizmu.

Zobacz także: Dżem z malin to poezja smaku. Sprawdź, jak go zrobić