Zamknij
Śliwki
fot. Shutterstock

Śliwki to samo zdrowie. Sprawdź, jak przygotować z tych owoców pyszny kompot w sam raz na obiad w rodzinnym gronie.

Jesienią chętnie sięgamy po apetyczne węgierki. Pomysłów na wykorzystanie tych owoców w kuchni jest wiele. Można zrobić z nich np. smaczne dżemy i konfitury. Dużą popularnością cieszy się również przepis na kompot z tych sezonowych przysmaków. Taki napój jest prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych dań obiadowych.

Kompot ze śliwek - łatwa receptura

Kompot ze śliwek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Możesz serwować go na ciepło lub w wersji schłodzonej. Szybko gasi pragnienie, a przy tym zachwyca unikalnym słodko-kwaskowatym smakiem. Aby kusił wyjątkowym zapachem, można dodać do niego także odrobinę aromatycznego cynamonu.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
400 g węgierek
1,5 l wody
2 łyżeczki cynamonu
100 g cukru brzozowego

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy i pozbywamy się z nich pestek.
  2. Następnie kroimy je na mniejsze części.
  3. Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
  4. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu wszystko mieszając.
  5. W trakcie dodajemy cynamon oraz cukier.
  6. Gotowy kompot przelewamy do słoików.
  7. Na koniec możemy poddać go pasteryzacji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Właściwości zdrowotne śliwek

Jesienią warto wzbogacić swoją dietę o apetyczne śliwki. Zawarta w nich witamina C zapobiega rozwojowi różnych infekcji i pomaga zachować zdrowy i promienny wygląd skóry. Poza tym jedzenie tych owoców wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego. Śliwki regulują bowiem pracę jelit, w tym likwidują uciążliwe zaparcia. Poza tym działają przeciwmiażdżycowo i pomagają regulować ciśnienie krwi.

Zobacz także: Chleb ze śliwkami to przysmak, który oczaruje cię smakiem i aromatem. Oto łatwa receptura

loader