Oceń
Śliwki to samo zdrowie. Sprawdź, jak przygotować z tych owoców pyszny kompot w sam raz na obiad w rodzinnym gronie.
Jesienią chętnie sięgamy po apetyczne węgierki. Pomysłów na wykorzystanie tych owoców w kuchni jest wiele. Można zrobić z nich np. smaczne dżemy i konfitury. Dużą popularnością cieszy się również przepis na kompot z tych sezonowych przysmaków. Taki napój jest prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych dań obiadowych.
Kompot ze śliwek - łatwa receptura
Kompot ze śliwek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Możesz serwować go na ciepło lub w wersji schłodzonej. Szybko gasi pragnienie, a przy tym zachwyca unikalnym słodko-kwaskowatym smakiem. Aby kusił wyjątkowym zapachem, można dodać do niego także odrobinę aromatycznego cynamonu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
400 g węgierek |
1,5 l wody |
2 łyżeczki cynamonu |
100 g cukru brzozowego |
Sposób przygotowania
- Śliwki myjemy i pozbywamy się z nich pestek.
- Następnie kroimy je na mniejsze części.
- Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu wszystko mieszając.
- W trakcie dodajemy cynamon oraz cukier.
- Gotowy kompot przelewamy do słoików.
- Na koniec możemy poddać go pasteryzacji.
Właściwości zdrowotne śliwek
Jesienią warto wzbogacić swoją dietę o apetyczne śliwki. Zawarta w nich witamina C zapobiega rozwojowi różnych infekcji i pomaga zachować zdrowy i promienny wygląd skóry. Poza tym jedzenie tych owoców wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego. Śliwki regulują bowiem pracę jelit, w tym likwidują uciążliwe zaparcia. Poza tym działają przeciwmiażdżycowo i pomagają regulować ciśnienie krwi.
Zobacz także: Chleb ze śliwkami to przysmak, który oczaruje cię smakiem i aromatem. Oto łatwa receptura
Ocen artykuł