Zamknij
Kompot z jabłek
fot. Shutterstock

Domowy kompot z jabłek jest niezwykle smaczny i orzeźwiający. Wypróbuj tę babciną recepturę.

Jabłka królują na naszych stołach w postaci smakowitego dżemu, tradycyjnej szarlotki czy odżywczego koktajlu. Jednak możliwości zastosowania ich w kuchni jest znacznie więcej. Z owoców tych warto przygotować też wyśmienity kompot, który może być doskonałym dodatkiem do rodzinnego obiadu.

Kompot z jabłek – łatwa receptura

Jeżeli uwielbiasz jabłka w każdej postaci, to ten przepis z pewnością również przypadnie ci do gustu. Kompot jabłkowy jest prosty do przygotowania. Możesz go zrobić nawet z lekko przejrzałych owoców. Jego smak warto wzbogacić odrobiną miodu oraz aromatycznego cynamonu. Taki napój szybko gasi pragnienie i doskonale nawadnia organizm.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg świeżych jabłek
1,5 l wody
3 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
kilka goździków

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Owoce umieszczamy w garnku.
  3. Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie.
  4. Pod koniec dodajemy do tego miód, cynamon oraz goździki i wszystko dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kompot z jabłek – właściwości odżywcze

Kompot w takim wydaniu zachwyca subtelnym smakiem i cudownym zapachem. Równie dobrze smakuje serwowany na ciepło, jak i schłodzony. Po taki napój warto sięgać ze względu na liczne właściwości odżywcze jabłek, które są bogate w witaminy A i C. Poza tym zawierają błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie.

Zobacz także: Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni

loader