Zamknij
Kompot pomarańczowy
fot. Shutterstock

Kompot z pomarańczy to idealny napój na jesienne dni. Jego unikalny smak i zapach skradnie twoje serce. Sięgnij po tę recepturę.

Podczas chłodnych dni chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje. Alternatywą dla aromatycznej, jesiennej herbaty może być kompot ze świeżych pomarańczy. Taki napój nie tylko doskonale ugasi pragnienie, ale też wypełni twoją kuchnię niepowtarzalnym zapachem. Warto serwować go do różnych dań obiadowych. Może urozmaicić także menu podczas domówek w gronie znajomych.

Kompot z pomarańczy smakuje wyśmienicie. Oto łatwa receptura

Pomarańcze możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie tego pysznego kompotu. Aby ułatwić sobie obieranie tych cytrusów, sięgnij po zwykłą kuchenną łyżkę. Wystarczy wbić ją delikatnie w owoc, a następnie powoli oddzielić skórkę od miąższu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg pomarańczy
2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
100 g ksylitolu
kilka kropli olejku waniliowego
kilka goździków

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Wrzucamy je do rondelka.
  3. Wsypujemy ksylitol, wlewamy wodę i całość gotujemy na małym ogniu.
  4. Do wywaru dodajemy miód, goździki oraz olejek waniliowy.
  5. Na koniec przyprawiamy go cynamonem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kompot pomarańczowy to samo zdrowie. Poznaj jego właściwości

Kompot ze świeżych pomarańczy działa rozgrzewająco. Warto po niego sięgać dla wzmocnienia odporności. Jest bowiem bogaty w witaminę C, która zapobiega infekcjom. Poza tym zawarty w nim miód działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Nie możemy także zapominać o licznych właściwościach cynamonu i goździków, które są źródłem wielu cennych dla zdrowia antyoksydantów.

Zobacz także: Te ciasteczka pomarańczowe z czekoladą są idealnie na niepogodę. Osłodzą ci pochmurne dni

loader