Oceń
Nalewka to idealny napój na jesień. Pomoże rozgrzać organizm, a co za tym idzie, jest mniejsze prawdopodobieństwo na zachorowanie. Dla ułatwienia pracy warto zaopatrzyć się w gotowy spirytus nalewkowy i zalać nim owoce.
Dzięki temu nie będziemy musieli rozcieńczać go z wodą. Przygotowanie nalewki nie jest trudne, wystarczą świeże owoce, które zalejemy spirytusem.
Jeśli lubisz robić domowe nalewki, koniecznie zapoznaj się z poniższymi radami, które na pewno przydadzą się podczas ich robienia.
- Odpowiednio przygotuj owoce, z których chcesz zrobić nalewkę. Warto je wcześniej umyć oraz przebrać.
- Kup odpowiednie słoiki, najlepiej, jeśli będą miały metalową zakrętkę.
- Zacznij doprawiać swoje nalewki. Dodaj do nich laskę wanilii, cynamon lub gałkę muszkatołową.
- Pamiętaj, aby nie pić nalewki od razu po jej zrobieniu. Im starsza nalewka, tym lepsza! Dlatego należy odczekać minimum 3 miesiące.
- Jeśli w przepisie widnieje informacja o użyciu wody, nie wybieraj wody destylowanej tylko zwykłą. Podczas przygotowywania nalewek najlepsza jest woda mineralna lub źródlana.
Zobacz także: Wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy. Mamy aż 4 sposoby na ten pyszny trunek!
Wiśnie to te owoce, które wykorzystywane są od dawna w medycynie ludowej. Niedawno odkryto również, że są świetnym środkiem na bezsenność. Wiśnie mają bardzo duży wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Te niewielkie owoce bogate są w:
- antocyjany, które korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych,
- potas, usuwa z organizmu nadmiar soli,
- witamina C, uszczelnia naczynia krwionośne,
- błonnik, zmniejsza ryzyko chorób serca.
Nalewka wiśniowa na spirytusie
Składniki:
- 1 – 1,5 kg dojrzałych wiśni,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 200 ml przegotowanej wody,
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
- Wiśnie umyj oraz wydryluj z nich pestki.
- Spirytus wymieszaj z wodą, aby powstał alkohol o mocy 70%.
- Wiśnie przełóż do słoika i zalej je spirytusem, a następnie odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Co kilka dni pamiętaj o wstrząśnięciu słoikiem.
- Po około 6 tygodniach zlej płyn do słoika i zasyp pozostałe w słoiku.
- Przez następne dni cukier stworzy syrop, który wykorzystamy przy przygotowywaniu następnej nalewki.
- Rozlej nalewkę do butelek i odstaw na miesiąc. Jeśli nie lubisz zbierającego się osadu, koniecznie przecedź całość.
Wypróbujesz ten przepis na nalewkę?
Oceń artykuł