Oceń
Winogrona oprócz wielu składników odżywczych i witamin sprawdzą się jako naturalny środek zapobiegający wielu chorobom.
Winogrona mają działanie alkalizujące, przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, które może powodować dieta z dużą ilością mięsa, a zbyt małą owoców, warzyw i mleka.
Winogrona powinny się znaleźć w diecie kobiet w okresie menopauzy - zawierają bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów.
Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca.
Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!
Nalewka z winogron
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron
- ½ l wódki 40%
- ½ l spirytusu 95%
- ½ kg cukru
- 5 goździków
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
- Owoce umyj, włóż do słoja. Porozgniataj widelcem. Wlej wódkę i spirytus. Słoik szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. W tym czasie kilka razy potrząśnij słoikiem.
- Po upływie miesiąca zlej alkohol ze słoika. Do owoców dodaj cukier, wanilię i goździki. Całość pozostaw na około 2 tygodnie. Codziennie wymieszaj zawartość słoika.
- Kiedy cukier się rozpuści, przelej syrop do wcześniej odlanego alkoholu. Nalewkę przelej do butelek i pozostaw na kilka miesięcy, żeby dojrzała.
Zobacz także: Nalewka z czarnej porzeczki może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu!
Nalewka z winogron na spirytusie
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron ogrodowych
- 1,5 kg drobnego cukru
- 1 litr wódki
- 0,5 litra spirytusu 96%
- 4 goździki
Przygotowanie:
- Owoce delikatnie, ale dokładnie umyć. Oderwać je od gałązek i przełożyć do wysokiego naczynia. Zasypać cukrem i odstawić na dwa dni. Co jakiś czas lekko zamieszać, aby cukier się rozpuszczał, a owoce rozgniatały i puszczały sok.
- Po dwóch dniach owoce zalać wódką i wrzucić goździki. Odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie należy zamieszać w naczyniu i wlać spirytus. Odstawić znów na 2 tygodnie.
- Teraz należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisnąć lekko sok z owoców i przefiltrować całą nalewkę przez złożoną gazę.
- Przelać do butelek. Odstawić już tylko na trzy miesiące i można delektować się trunkiem.
Zobacz też: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!
Nalewka z winogron z miodem
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron
- 1 l spirytusu 70%
- 1 l miodu
- goździki
- 0,5 laski wanilii
Przygotowanie:
- Ciemne winogrona po umyciu musimy dokładnie przejrzeć. Usuwamy wszystkie owoce, które nie wydają się zdrowe. Pozbywamy się też ogonków. Następnie winogrona wrzucamy do słoja, dodajemy pięć goździków i pół laski wanilii przekrojonej wzdłuż. Wszystko to zalewamy spirytusem o mocy 70%.
- Słój, szczelnie zamknięty, stawiamy w nasłonecznionym miejscu na około sześć tygodni. Co jakiś czas możemy nim zakręcić. Potem zlewamy płyn, umieszczając go w szczelnie zamkniętym naczyniu, a winogrona zalewamy miodem. Dobrze więc by miód był w płynie.
- Słój z miodem musimy mieszać codziennie. Ważne, by się miód rozpuścił. Czekamy na to dwa tygodnie. Potem znów zlewamy słodki płyn i łączymy go z tym pierwszym, mocniej alkoholowym. Dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte powinny leżakować co najmniej trzy miesiące.
Jak sami zauważyliście, nalewka z winogron jest bardzo prostym w przygotowaniu trunkiem. Sprawdzi się wśród tych z was, którzy nie mają jeszcze dużego doświadczenia w robieniu tego typu napojów. Jesień to idealna pora roku do wypróbowania takich przepisów i stworzenia zapasów do spiżarni.
Wypróbujesz ten przepis na nalewkę?
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!
Oceń artykuł