Oceń
Pigwa ma wiele właściwości odżywczych i mineralnych, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Warto włączyć pigwę do swojego menu.
Ten niewielki owoc można wykorzystać do wielu różnych przepisów. Z pigwą możesz zrobić ciasto, dżem lub syrop.
- Wartości odżywcze pigwy
- Nalewka z pigwy
- Nalewka z pigwy z miodem
- Nalewka z pigwy i cytryny
- Nalewka z pigwy i imbiru
Wartości odżywcze pigwy
Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witamin, znajdziesz tam:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B.
W 100 gramach tego owocu znajduje się:
- Wartość energetyczna - 57 kcal
- Białko ogółem - 0.40 g
- Tłuszcz - 0.10 g
- Węglowodany - 15.30 g
- Błonnik - 1.9 g
Nalewka z pigwy
Ten tradycyjny napój alkoholowy z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy lubią charakterystyczny, cierpki smak.
Składniki:
- kilogram owoców pigwy
- kilogram cukru
- 0,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
Przygotowanie:
- Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, pokrój na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć je do słoika i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 tygodnie.
- Po tym czasie zlej wytworzony syrop do osobnego naczynia i zmieszaj go ze spirytusem. Szczelnie zamknij, odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek.
- Pozostałe owoce zalej wódką i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz oba roztwory.
Zobacz także: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!
Nalewka z pigwy z miodem
Jeśli nie jesteście fanami cierpkich smaków, koniecznie dodajcie odrobinę miodu. Złagodzi on smak całej nalewki i sprawi, że będzie słodsza.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l wódki
- 4 łyżki płynnego miodu
- skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok
Przygotowanie:
- Umyte owoce pokroić i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem.
- W takim stanie trzymać 2-3 tygodni. Po tym czasie ekstrakt zlać i odstawić.
- Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści. Codziennie mieszać słoikiem.
- Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.
Nalewka z pigwy i cytryny
Połączenie cierpkiego smaku pigwy i kwaśnej cytryny to sprawdzony duet. Nalewka będzie idealnym dodatkiem do mięs lub innych wytrawnych potraw.
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 litr wódki
- 50 dag cukru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Pigwy umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w drobną kostkę.
- Zagotować szklankę wody i wsypać do niej cukier. Wymieszać i dodać sok z cytryny oraz skórkę startą na drobnych oczkach.
- Do gotującego się syropu wkładać kawałki pigwy i gotować na małym ogniu 5 min. Po całkowitym ostudzeniu wlać wódkę przelać do szklanego naczynia i odstawić na miesiąc. Po miesiącu zlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Zobacz także: Domowe wino z winogron! Podpowiadamy jak je zrobić
Nalewka z pigwy i imbiru
Imbir ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto dodać go do pigwówki, jeśli jest jesień lub zima. Dodatkowo jego aromat z pewnością uzupełni cały napój.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- l spirytusu 70%
- 1/2 kg cukru
- imbir
Przygotowanie:
- Owoce pigwowca umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
- Włożyć je do wysokiego słoja, zalać spirytusem i dodać pokrojony i obrany wcześniej imbir. Przykryć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przelać spirytus do innego naczynia, a do owoców wsypać cukier. Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsać, aż cukier wyciągnie pozostały w owocach spirytus i się w nim rozpuści.
- Przelać roztwór cukru do spirytusu, wymieszać i odstawić na kilka miesięcy.
Jak się okazuje przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty, a kiedy ten drogocenny napój będzie już gotowy z pewnością będzie cieszyć podniebienia wielu osób. Nalewka z pigwy będzie pasować zarówno do dań głównych jak i ciast czy innych deserów.
Wypróbujesz ten smaczny przepis na nalewkę z pigwy?
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z jagodami. Musisz je wypróbować!
Oceń artykuł