Oceń
Jesień to idealny czas, aby przygotować zdrową nalewkę. Jabłka okażą się świetnymi owocami, ponieważ jesienią jest ich znacznie więcej.
Do wykonania nalewki możesz użyć wielu odmian jabłek jak np.:
- lobo,
- priam,
- reneta,
- szampion,
- topaz.
Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Dzięki temu organizm będzie zdrowszy oraz dostarczymy mu wielu witamin i minerałów.
W medycynie naturalnej jabłka sprawdzą się jako naturalny lek na biegunkę oraz chorobę wrzodową. Jabłka mogą również ochronić nasz organizm przed rakiem jelita grubego.
Jabłka zawierają wiele cennych witamin, oto niektóre z nich:
- witamina C,
- witamina A,
- witamina E,
- żelazo,
- wapń,
- magnez.
Jabłka zapobiegają również miażdżycy oraz zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu. Pamiętajcie o tym, aby jeść jabłka po posiłku, zjedzone przed opóźniają trawienie. Nalewka z jabłek jest mniej znana, ponieważ z jabłka wykorzystuje się do przygotowywania różnego rodzaju deserów. Jak żadna inna nalewka, nie ma tak intensywnego aromatu. Jest bardzo mocno rozgrzewająca. Na nalewkę należy wybrać dojrzałe jabłka, przygotowanie owoców trzeba zacząć od dokładnego umycia oraz pozbawienia ogonków. Głównym sekretem nalewki są odpowiednio dodane składniki jak np. goździki, wanilia lub cynamon.
Zobacz też: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca
Nalewka z jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 0,75 l spirytusu,
- 0,3 kg cukru,
- 1 szklanka wody,
- kora cynamonu,
- 5 goździków,
- 0,5 laski wanilii
Przygotowanie:
- Oczyść jabłka i przekrój je na mniejsze kawałki.
- Wrzuć owoce do dużego słoika, dodaj cytrynę, cynamon, goździki, wanilię oraz cukier.
- Całość zalej czystą wodą oraz spirytusem.
- Zamknij szczelnie słoik oraz postaw w ciepłym i ciemnym miejscu na 6 tygodni.
- Po tym czasie przelej nalewkę do butelek. Odstaw w ciemne miejsce.
- Nalewka będzie gotowa po około miesiącu.
Nalewka z jabłek i mięty
Nalewka z jabłek oraz mięty z pewnością sprawdzi się podczas jesiennej szarugi. Mięta rozgrzeje, a aromatyczne jabłka mogą cię nawet uchronić od przeziębienia.
Składniki:
- 3/4 litra soku jabłkowego,
- 1/2 l spirytusu,
- 30 dag cukru,
- pęczek liści świeżej mięty
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem nalewki z jabłek oraz mięty należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu receptury na sok. Jabłka należy wrzucić do sokowirówki, gotowy sok dosłodzić, a następnie ogrzać.
- Powstały sok wlać do butelek i przez około 10 minut pasteryzować. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu przez około 2 tygodnie.
- Umyj liście mięty odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać je spirytusem i szczelnie je zamknąć.
- Z soku jabłkowego i cukru ugotować syrop. Ostudzić, zmieszać go z miętowym spirytusem i szczelnie zamknąć. Naczynie odstawić na 10 dni w ciemnym miejscu.
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!
Oceń artykuł