Oceń
Czarne porzeczki mają bardzo dużo właściwości, które warto dostarczyć naszemu organizmowi, dlatego świetnym pomysłem okaże się nalewka z czarnej porzeczki.
Jej wykonanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu.
W medycynie ludowej czarna porzeczka znana jest od wielu lat. Stosowana głównie przy anginie lub infekcjach górnych dróg oddechowych. Te czarne owoce mają również zastosowanie podczas reumatyzmu oraz przy artretyzmie. Napary z liści czarnej porzeczki mogą przyczynić się do wydalania toksyn z organizmu.
Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią 3 przepisy
Czarna porzeczka jest również bogata w witaminę C, ma jej zdecydowanie więcej niż pomarańcza. W owocach znajdziemy również wiele flawonoidów, które hamują powstawanie toksycznych związków w naszym organizmie. Porzeczki obniżają również poziom cholesterolu we krwi oraz hamują rozwój miażdżycy.
Te małe czarne owoce mogą wpływać na nasz wzrok, ponieważ są bogatym źródłem witaminy A i mogą zahamować rozwój chorób oczu, np. zaćmy. Liście porzeczki również mogą pozytywnie wpłynąć na nasz układ moczowy oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Nalewka z czarnej porzeczki
Dobra nalewka charakteryzuje się, świeżymi i dojrzałymi owocami, dzięki temu z pewnością napój wyjdzie smaczniejszy.
Składniki:
- spirytus 70% – 1 litr,
- czarne porzeczki – 1 kilogram,
- syrop cukrowy – 0,5 kg cukru + 0,5 l wody
Przygotowanie:
- Porzeczki obierz, opłucz i oczyść. Ważne, aby do przygotowania nalewki użyć dojrzałych owoców, dzięki temu napój będzie smaczniejszy.
- Przygotuj spirytus: 200 ml wody na 500 ml spirytusu. Alkohol o takiej mocy będzie idealny dla procesu macerowania owoców.
- Oczyszczone owoce wrzuć do czystego słoika i zalej przygotowanym wcześniej wywarem. Pozostaw w ciemnym miejscu na około 6 tygodni.
- Po tym czasie przygotuj syrop z cukru i wody, a następnie ostudź go i dodaj do odcedzonego wcześniej nalewu.
- Tego typu nalewka powinna dojrzewać w ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Najlepiej pół roku.
Szybka nalewka z czarnej porzeczki
Jeśli zależy ci na czasie, możesz wykonać szybką nalewkę z czarnej porzeczki, dzięki temu będziesz mógł cieszyć się smakiem trunku zdecydowanie szybciej.
Składniki:
- pół litra wódki,
- pół kilograma czarnych porzeczek,
- szklanka wody,
- szklanka cukru
Przygotowanie:
- Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić.
- Oczyścić czarne porzeczki pod ciepłą wodą.
- Owoce, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym słoiku i odstawić na jeden dzień.
- Przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.
Tradycyjna nalewka z czarnej porzeczki
Jeśli lubisz tradycyjny smak nalewek, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Aromatyczna i pełna witamin nalewka z pewnością przypadnie ci do gustu. Dzięki dużej zawartości witaminy C pomoże postawić na nogi przeziębione osoby.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 0,5 l spirytusu 95%,
- 0,5 l wódka 40%,
- 0,25 kg cukru,
- łyżka miodu,
- laska wanilii,
- kora cynamonu,
- 4 goździki
Składniki:
- Porzeczki należy przebrać, oczyścić i umyć.
- Owoce zalać alkoholem, dodać przyprawy. Odstawić słoik w ciepłe miejsce na półtora miesiąca.
- Po tym czasie zlać płyn znad owoców zasypać cukrem oraz dodać miód. Wywar odstawić na tydzień.
- Uzyskany syrop wymieszać z wcześniej przygotowanym alkoholem. Przelać przez sitko.
- Odstawić na pół roku.
Nalewka z czarnej porzeczki inaczej nazywana "Smorodinówka" to bardzo smaczny i zdrowy trunek. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis na ten alkohol jest banalnie prosty w wykonaniu, dlatego ten alkohol wykonają nawet osoby, które pierwszy raz mają do czynienia z tym przepisem.
Wypróbujesz ten przepis?
Zobacz także: 2 smaczne przepisy na nalewkę z gruszek. Poznaj jej smak!
Oceń artykuł