Oceń
Sezon na robienie nalewek właśnie się rozpoczął! Jesienne owoce właśnie dojrzały i dzięki temu już niedługo zrobimy nasze ulubione nalewki i przetwory. Dużą popularnością cieszą właśnie te, które zrobione są w domowych warunkach z naturalnych składników. Dzisiaj nalewki robimy głównie z owoców sezonowych. Nalewki można zrobić samemu lub zakupić je w aptece.
Owoce bzu należą do jednych najbardziej cennych surowców zielarskich. Mają wyjątkowe właściwości lecznicze, które są znane od wieków. Coraz częściej czarny bez można znaleźć w ogrodach i działkach. Nalewka z czarnego bzu coraz częściej staje się dobrym i smacznym dodatkiem do różnego typu dań.
Owoce czarnego bzu posiadają bardzo dużo wartości odżywczych oraz mineralnych. Dzięki dużej zawartości witamin, takich jak:
- witamina B,
- witamina C,
- witamina H,
oraz minerałów:
sprawdzą się jako uzupełnienie witamin i minerałów, których brakuje w naszym organizmie, szczególnie jesienią. Jak każda nalewka również i tak robiona jest na bazie syropu. Nadaje się ona do spożycia także bez dodatku alkoholu. Syrop z czarnego bzu świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub jako naturalny antyoksydant podczas przeziębienia czy grypy.
Zobacz także: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca
Nalewka z czarnego bzu
Chłodne, zimowe wieczory nie obejdą się bez rozgrzewającej nalewki, która nie tylko rozgrzeje, ale również sprawdzi się jako naturalna ochrona naszego organizmu przed różnego rodzaju infekcjami.
Składniki:
- 1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu,
- 2 szklanki wody,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 l spirytusu,
- szklanka cukru,
- cynamon,
- wanilia,
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania.
- Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie. Nie dociskać.
- Powstały sok wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go również rozpuścić w małej ilości wody, tworząc syrop.
- Pozostawić na co najmniej 2 miesiące.
Lecznicza nalewka z czarnego bzu - przepis
Nalewki mogą być również bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów mogą pozytywnie wpłynąć na pracę całego naszego organizmu. Są świetnym uzupełnieniem niedoborów witamin, z jakimi zmagamy się jesienią.
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 1 l spirytusu 96-procentowego,
- 0,5 l wody,
- 25 dag cukru
Przygotowanie:
- Owoce przepłucz na sicie, dobrze odsącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.
- Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.
- Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
- Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce.
Wypróbujesz ten przepis?
Oceń artykuł