Oceń
Nalewka imbirowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma bardzo wiele właściwości leczniczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Imbir powinien być używany w każdej diecie, szczególnie w czasie przeziębień czy okresie grypowym.
Wódka imbirowa pita w niewielkich ilościach może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pomaga utrzymać prawidłowy cholesterol, a także poprawia stan naczyń kwionośnych. Imbir pomaga w walce z otyłością, w głównej mierze przyspiesz metabolizm. Ten drogocenny składnik diety może pomóc również w walce z przeziębieniami, a także innymi chorobami wirusowymi. Likwiduje stany zapalne.
Dobrze przygotowana imbirówka to doskonały środek w leczeniu niestrawności oraz innych problemów trawiennych. Kiedyś stosowana była nawet jako lek przeciwbólowy.
Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy!
Nalewka imbirowa - przepis
Składniki:
- 20 dag świeżego imbiru,
- 3-4 łyżki miodu,
- 2 duże cytryny,
- ½ litra spirytusu.
Przygotowanie:
- Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić.
- Dokładnie umyć cytryny i obrać. Wycisnąć z nich sok. Skórkę, która została po obraniu cytryn, należy pokroić w drobne kawałki.
- Pokrojone składniki włożyć do dużego słoika i dodać miód oraz sok z cytryny. Całość zalać spirytusem.
- Mieszanka powinna stać w suchym i ciemnym miejscu około 3 miesiące.
- Po tym czasie należy przefiltrować płyn przez drobne sitko i znowu przelać do butelek.
- Tak przygotowany trunek odstawić znowu na dwa miesiące.
Cytrynówka z miodem i imbirem - szybki przepis
Składniki:
- 10 dag świeżego imbiru,
- 4 duże cytryny,
- 4 łyżki miodu,
- 350 ml wódki,
- 350 ml spirytusu.
Przygotowanie:
- Imbir umyć, obrać i pokroić.
- Cytryny umyć i pokroić w plastry.
- Składniki włożyć do dużego słoika.
- Do słoika dodać miód. Zalać wódką i spirytusem.
- Mieszankę w słoiku odstawić na około 2 miesiące w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gazę.
- Tak przygotowaną nalewkę należy przelać do butelek i odstawić na kolejne trzy miesiące.
Nalewka imbirowa z przyprawami
Składniki:
- 25 g zmielonego kłącza imbiru,
- 5 g owoców kardamonu,
- 1 litr 70%-owego spirytusu,
- 20 dag cukru,
- 5 g cukru waniliowego,
- ½ litra wody.
Przygotowanie:
- Zmielony imbir wraz z kardamonem należy wrzucić do dużego słoika i zalać spirytusem. Zamknąć i ostawić na około miesiąc.
- Po tym czasie należy przygotować syrop z cukru, wody oraz cukry waniliowego.
- Imbir i kardamon należy przecedzić przez gazę, a następnie przelać do syropu. Dokładnie zamknąć i pozostawić nalewkę na około 3 miesiące.
- Po tym czasie należy przelać imbirówkę do butelek i zamykamy.
- Można dodać do niej ziele oregano, wanilię czy goździki.
Wypróbujesz te przepisy na nalewkę imbirową?
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!
Oceń artykuł