Oceń
Kto z nas nie uwielbia naleśników? Do tego dodać jeszcze jabłka i cynamon. Brzmi pysznie! Przygotowanie takiej przekąski jest proste. Zrobi ją nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoja przygodę z gotowaniem. Mamy nadzieję, że do naszych przepisów na naleśniki z nadzieniem jabłkowym będziesz często wracać.
Zobacz także: Obok ciasta ze śliwkami i budyniem trudno jest przejść obojętnie. Sprawdź, jak je zrobić
Naleśniki z jabłkami: przepis tradycyjny
Wykonanie tego bezmięsnego dania nie zajmie ci zbyt wiele czasów. Poza tym przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste. Smacznego!
Składniki, których potrzebujesz do wykonania ciasta na naleśniki:
- Mleko (jedna szklanka),
- Mąka pszenna (150 gram),
- Woda (około 70 mililitrów),
- Dwa jajka,
- Łyżka oleju,
- Szczypta soli,
- Jedna płaska łyżka cukru.
Składniki, których potrzebujesz do wykonania farszu:
- Cztery jabłka,
- Dwie łyżki cynamonu,
- Cukier (2-3 łyżki, w zależności od smaku jabłek),
- Cukier puder (2/3 łyżki).
Przygotowanie:
Do miski wlej wodę, mleko i olej. Wbij dwa jajka i dodaj mąkę, sól oraz jedną płaską łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj – najlepiej jeśli użyjesz miksera lub blezera.
Tak przygotowane ciasto odstaw na około 15 minut – musi ono odpocząć
W międzyczasie dokładnie umyj jabłka i pokrój je na małe kawałeczki. Wrzuć je do garnka i zacznij prażyć na małym ogniu. Do owoców dodaj cynamon oraz cukier. Jeśli twoje jabłka są dość słodkie – dosyp jedną maksymalnie dwie łyżki, gdy kwaśne – trzy.
Na rozgrzaną patelnie wlej odpowiednią porcje ciasta naleśnikowe. Smaż z dwóch stron.
Na gotowe naleśniki nałóż farsz. Możesz je zwijać w rulonik lub złożyć na „cztery”.
Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki z jabłkiem były chrupiące, koniecznie je podsmaż na patelni z odrobiną masła.
Podawaj posypane cukrem pudrem i niewielką ilością cynamonu. Smacznego!
Naleśniki z tartym jabłkiem – jak je przygotować?
A co powiesz na jabłka w cieśnie naleśnikowym, brzmi ciekawie? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki, których potrzebujesz:
- Mąka pszenna (jedna szklanka)
- Mleko (jedna szklanka),
- Jedno jajko,
- 1 łyżka oliwy,
- Jedno jabłko,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
Na początku obierz jabłko i zetrzyj je na tarcę o grubych oczkach.
Do miski wlej mleko, olej i dodaj mąkę, jajko oraz sól. Całość wymieszaj za pomocą blendera lub miksera.
Następnie dodaj starte jabłko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie nagrzewamy patelnię. Gdy będzie gorącą wlewamy odpowiednia ilość ciasta naleśnikowego z jabłkami. Smażymy na średnim ogniu. Pamiętaj, że naleśniki muszą przypalić się z dwóch stron.
Tak przygotowane naleśniki możesz spożywać bez żadnego dodatku. Nie jest to jednak konieczne. Świetnie smakują także z cukrem pudrem, serem, czy dżemem. Smacznego!
Zobacz także: Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!
Uważasz się, że znasz się na alkoholach? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Oceń artykuł