Oceń
Tuńczyk jest jedną z najzdrowszych ryb. Nic więc dziwnego, że jest też jedną z najchętniej kupowanych ryb. Jego cenne wartości odżywcze są zbawienne dla ludzkiego organizmu. Oprócz tego jest pyszny, nisko kaloryczny i ma bardzo dużo białka! W związku z tym właśnie warto włączyć go do swojej diety. Można go przygotować na wiele sposobów. Tuńczyk doskonale pasuje m.in. do makaronów. Podpowiadamy 4 przepisy na makaron z tuńczykiem.
Zobacz także: Sałatka z tuńczykiem na 3 różne sposoby! Który przepis tobie spodoba się najbardziej?
Tuńczyk – właściwości
Tuńczyk ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić go do diety. Czym charakteryzuje się przede wszystkim?
- Jest cennym źródłem kwasów omega -3.
- Jest niskokaloryczny. W 100 g ma zaledwie 108 kcal.
- Ma dużo białka.
- Wzmacnia kości i odporność, dzięki bogactwu w witaminę D.
- Jest naturalnym suplementem dla naszej skóry w pochmurne dni.
- Wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Obniża poziom cholesterolu w organizmie.
- Zapobiega chorobom serca.
- Jest bogaty w magnez, potas, selen i fosfor.
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Zapiekanka makaronowa zawsze jest idealnym pomysłem na obiad. Robi się ją dość szybko, a jest bardzo syta i nie wymaga skomplikowanych składników.
Zobacz także: Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę
Składniki:
- Makaron penne
- Tuńczyk w sosie własnym
- Natka pietruszki
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Mozzarella w wiórkach
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do niego odcedzonego tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, aż powstanie zasmażka. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając, żeby uniknąć grudek. Na końcu przyprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Sos wlewamy do makaronu i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zasypujemy serem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Tuńczyk i śmietana może nie są oczywistym połączeniem, jednak z odpowiednimi dodatkami tworzą prawdziwą mieszankę wybuchową.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!
Składniki:
- Makaron farfalle
- Tuńczyk w sosie własnym
- Śmietanka 30%
- Natka pietruszki
- Parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy. Tuńczyka wylewamy na patelnię i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Sos dodajemy do odcedzonego makaronu. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżym parmezanem.
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti al tonno to jedna z ulubionych past Włochów. Trudno nam się dziwić, ponieważ jest naprawdę pyszna!
Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!
Składniki:
- Makaron spaghetti
- Pomidory pelati
- Tuńczyk w oliwie
- Świeża bazylia i oregano
- Łyżka kaparów
- Parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka wylewamy na patelnię, dodajemy do niego posiekane zioła i kapary. Wszystko razem gotujemy około 10 minut. Do tego wylewamy pomidory i dusimy jeszcze około 5 minut. Sos wylewamy na makaron i całość posypujemy świeżo startym parmezanem.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Jeżeli nie przepadacie za spaghetti, mam dla was jeszcze inny przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. To połączenie jest wprost idealne!
Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią
Składniki:
- Makaron penne
- Tuńczyk w oliwie
- Papryka
- 2 ząbki czosnku
- Pomidory pelati
- Natka pietruszki
- Parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka wylewamy na patelnię, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pomidory. Dusimy jeszcze około 5 minut i dodajemy do odcedzonego makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Zobacz także: Pesto nie musi być z bazylii! 3 proste przepisy na różne rodzaje pesto
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł