Oceń
Makaron z truskawkami to prawdziwy smak dzieciństwa. Podpowiadamy przepis na szybki obiad tradycyjny i w wersji fit.
Sezon na truskawki jest zdecydowanie naszym ulubionym! Z tych pysznych i nisko kalorycznych owoców możemy zrobić wiele pysznych dań i to nie tylko deserów. Są również sposoby na zachwycające w smaku, proste w przygotowaniu i szybkie obiady. Jednym z nich jest znany nam wszystkim doskonale makaron z truskawkami.
Jego smak, który kojarzymy jeszcze z dzieciństwa, zachwyca podniebienie, dla niektórych jednak jego receptura do dziś pozostaje zagadką. Okazuje się, że nic prostszego! Makaron z truskawkami możecie przygotować błyskawicznie i cieszyć się z nim zarówno na obiad, jak i na kolację, a nawet… śniadanie. Podpowiadamy szybki przepis na makaron z truskawkami w wersji klasycznej oraz fit dla tych, którzy dbają o linię.
Zobacz także: Pierogi z truskawkami – smaczny i szybki przepis
Truskawki – właściwości
Zanim przejdziemy do samych przepisów, warto zastanowić się, dlaczego tak naprawdę należy włączyć truskawki do swojej diety. Oto ich cenne właściwości.
- Mają bardzo mało kalorii.
- Mają korzystny wpływ na procesy trawienne.
- Korzystnie wpływają na ból gardła i chrypkę.
- Przeciwdziałają zaburzeniom układu moczowego.
- Przyspieszają metabolizm i pobudzają pracę jelit.
- Mają dużą zawartość witaminy C.
- Poprawiają odporność.
- Zmniejszają ryzyko pogorszenia i utraty wzroku.
- Mają działanie antynowotworowe.
- Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu.
- Zmniejszają tendencję powstawania zakrzepów.
- Chronią przed zawałem serca i miażdżycą.
- Wybielają zęby.
- Korzystnie wpływają na wygląd cery, włosów i paznokci.
Zobacz także: Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis
Makaron z truskawkami – przepis na szybki obiad
Makaron z truskawkami dla nas to smak dzieciństwa. Zwłaszcza ten zrobiony w tradycyjnej wersji, z dodatkiem cukru pudru i śmietanki. Pycha! Podpowiadamy, jak przyrządzić taki makaron z truskawkami.
Składniki dla 2 osób:
- 200 g makaronu kokardki lub świderki
- 500 g świeżych truskawek
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (zamiast śmietany możesz dodać serek mascarpone)
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Następnie kroimy je i rozdrabniamy w misce widelcem. Do tego wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i mieszamy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie, aż składniki równomiernie się połączą i przekładamy na talerze.
Możesz też przygotować tego typu makaron z dodatkiem twarogu. Wystarczy, że wymieszasz twaróg z masą śmietanowo-truskawkową i dosłodzisz do smaku. Następnie, jak w powyższym przypadku, łączysz ją z makaronem.
Zobacz także: Ciasto z truskawkami i budyniem – szybkie i proste przepisy
Makaron z truskawkami – fit przepis
Nie da się ukryć, że makaron z truskawkami jest daniem kalorycznym. Można go jednak przygotować w bardzo dietetycznej wersji dla tych, którzy dbają o linię. Jak to zrobić?
Składniki dla 2 osób:
- 100 g makaronu z pszenicy durum lub razowego
- 500 g truskawek
- 5 łyżek erytrytolu
- 4 łyżki serka ricotty
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Truskawki dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Podgrzej je w garnku z dodatkiem wody, aż puszczą sok. Następnie dodaj erytrytol i poczekaj aż się rozpuści.
Mus z truskawek odstaw do ostudzenia. Gdy już będzie chłodny, dodaj serek ricottę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz konsystencję sosu, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Zobacz także: Nalewka z truskawek na różne sposoby. Odkryj klasyczny smak na nowo!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł

