Oceń
Makaron z kurkami to jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych pysznych grzybów w kuchni. Koniecznie wypróbuj je w sezonie! Wolisz ze śmietaną, czy bez?
Kurki, czyli tak naprawdę pieprznik jadalny, to jedne z grzybów, które mają smak lata. Zazwyczaj wykorzystuje się je w daniach właśnie o tej porze roku. Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu, a trwa nawet do listopada! Warto zatem wykorzystać go i stworzyć pyszne danie z użyciem pieprznika jadalnego.
Znam jeden z łatwiejszych sposobów na wykorzystanie tych grzybów w kuchni, a jest nim pyszny makaron z kurkami. Robi się go bardzo szybko i jest bogaty w smak. Idealnie sprawdzi się zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w formie wegetariańskiej.
Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!
Kurki – grzyby o wielu właściwościach
Choć kurki wydają się grzybami niepozornymi, a przynajmniej na takie wyglądają te leśne maleństwa, w rzeczywistości są pełne bogactw witaminowych i mineralnych. Są bardzo zdrowe, co jest kolejnym powodem dla którego warto włączyć je do swojej diety. Jakie mają właściwości?
- Są bogate w białko i żelazo, dlatego tak ważne są w diecie wegańskiej. Nie bez powodu też nazywane się mianem „leśnego mięsa”.
- Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
- Wspomagają pamięć i koncentrację.
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
- Mają dużo witaminy D i chronią przed promieniowaniem słonecznym.
- Pomagają zachować dobrą kondycję skóry i walczą z trądzikiem.
- Doskonale radzą sobie w walce z migreną.
- Łagodzą objawy menopauzy i PMS.
- Zabijają wirusy i pasożyty.
- Wspomagają metabolizm i pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Wspierają też budowanie masy tkanki mięśniowej.
Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?
Makaron z kurkami
W kurkach oczywiście najbardziej kochamy ich smak. Dlatego też w tego typu daniach warto postawić na takie składniki, które go podkreślą, a nie będą dla niego zbyt ciężkie. Stąd im prościej tym lepiej. Oto przepis na najlepszy makaron z kurkami.
Składniki na makaron dla 2 osób:
- 140 g makaronu
- 300 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie kurki. Podsmażamy chwilę, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy odcedzony makaron. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Najpopularniejszym sposobem na makaron z kurkami jest natomiast ten z dodatkiem sosu śmietanowego. Wymaga od nas nieco więcej wkładu pracy, jednak jest równie pyszne.
Składniki na makaron dla 2 osób:
- 140 g makaronu
- 300 g kurek
- 250 ml śmietanki kremówki
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- 30 dag parmezanu
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kurki dokładnie myjemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła. Do tego wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wyciskamy ząbek czosnku. Smażymy i stopniowo wlewamy kremówkę, cały czas mieszając. Do tego wsypujemy makaron i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Całość wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł
