Oceń
Makaron z dynią możesz przygotować na kilka sposobów. Przepisy są bardzo proste. Przygotowanie tego typu dania nie zajmie ci zbyt wiele czasu!
Uwielbiasz makaron? Dynia jest jednym z twoich ulubionych warzyw? Jeśli tak to koniecznie musisz połączyć te dwa produkty. Makaron z dynią można przygotować w wersji wytrawnej, a także na słodko. Przygotowanie dań z makaronu i dyni nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności. Jest to bardzo proste. Wystarczy tylko chęć i odrobina czasu.
Zobacz także: Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie
Makaron z dynią na słodko – przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Makaron (około 400 gram),
- Zblendowana dynia (około jednej szklanki),
- Suszone pomidory w oleju (około 3-5),
- Kilka łyżek wody,
- Odrobina chilli,
- Kilka łyżek oliwy z oliwek,
- Szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Na początku zagotuj wodę z solą i wrzuć makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
Upiecz dynię, a następnie dodaj ją do pomidorów. Całość zblenduj. Powstała masę należy przyprawić. Dodaj soli, pieprzu oraz szczyptę chilli. Jeśli twój mus jest za gęsty, dolej do niego wody i ponownie zmiksuj.
Ugotowany makaron należy odcedzić i po raz kolejny przełożyć do garnka. Dodać utworzony mus dyniowy i wszystko dokładnie wymieszać.
Gorący makaron przełóż na talerze i skrop odrobiną oliwy. Smacznego!
Makaron z dynią i szpinakiem – przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Makaron (około 200 gram),
- Dynia (około 250 gram)
- Czosnek (około 2 ząbki),
- Suszone pomidory (5 kawałków),
- Szpinak (duża garść),
- Ser feta (około 80 gram),
- Pestki z dyni (około 20 gram)
- Kilka łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej makaron. Gotuj go zgonie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
W międzyczasie pokrój w drobną kostkę dynię i upiecz ją w piekarniku. Rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
Następnie wlej oliwę z oliwek na patelnię i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek. Dodaj do tego pestki z dyni i suszone pomidory. Wcześniej pokrój je na wąskie paseczki.
Na patelnie wrzuć także szpinak oraz dynię. Całość dokładnie wymieszaj.
Makron włóż na talerz a następnie dodaj warzywa z patelni. Całość uzupełni ser feta. Nie zapomnij go pokroić w drobną kostkę. Smacznego!
Makaron z dynia i grzybami – przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Makaron (około 100 gram),
- Dynia (około 100 gram),
- Grzyby (około 100 gram),
- Ser parmezan (około 50 gram),
- Czosnek (jeden ząbek),
- Natka pietruszki,
- Szczypta soli oraz pieprzu.
Przygotowanie:
Na początku wrzuć makaron do gotującej się wody. Pamiętaj, aby ją wcześniej posolić. Makaron gotuj zgodnie z instrukcją. Pamiętaj, że powinien być on al dente.
Następnie pokrój dynię w drobną kostkę, a grzyby w cieniutkie plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć pokrojony drobno czosnek. Dodaj do tego dynię oraz grzyby. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dolej niewielką ilość wody.
Ugotowany makaron dodaj do warzyw na patelni. Całe danie przyprawiamy solą, pieprzem, a także tymiankiem. Na wierzch dodajemy ser parmezan. Pamiętaj, żeby go wcześniej zetrzeć na tarcę. Danie dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także: Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem
Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie!
Oceń artykuł
