Oceń
Często zdarza się tak, że zmęczeni po pracy nie mamy ochoty na wystawanie w kuchni i gotowanie wymyślnych obiadów. W takiej chwili najlepiej sprawdzi się coś prostego, z dostępnych w każdym sklepie składników. Wówczas warto przygotować makaron z cukinią. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Przepis na makaron tego typu jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu, a do tego pasuje do niego wiele składników. A cukinia z makaronem komponuje się po prostu idealnie. Ci, którzy uwielbiają smak cukinii natomiast powinni przyrządzić spaghetti z cukinii, czyli zdrowszą wersję klasycznego makaronu.
Cukinia kalorie i właściwości
Wielu ludzi boi się wykorzystywać cukinię w kuchni z myślą, że zdominuje ona smak ich dania. W rzeczywistości, choć faktycznie smak cukinii jest bardzo wyrazisty, dopasowuje się ona do pozostałych składników. A cukinia z makaronem to po prostu strzał w dziesiątkę. Można z nich stworzyć zapiekankę lub po prostu przygotować szybki obiad z dodatkiem innych składników. A dlaczego w ogóle warto jeść cukinię?
Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!
- Ma dużo witaminy C i wzmacnia odporności.
- Zawiera kwas foliowy, który wspomaga rozwój organizmu.
- Oczyszcza organizm z toksyn, ponieważ zapobiega odkładaniu się wody w organizmie.
- Wspomaga trawienie.
- Przyspiesza metabolizm.
- W 100 g zawiera jedynie 21 kcal, w związku z czym warto ją stosować na diecie, np. diecie dr Dąbrowskiej.
- Poprawia wygląd skóry.
- Wzmacnia włosy i paznokcie.
- Ma niski indeks glikemiczny.
- Poprawia krzepliwość krwi.
- Wspomaga prawidłowe widzenie.
- Ma działanie antyrakowe.
- Wspomaga układ nerwowy.
Zobacz także: Rozgrzewający krem z cukinii na rosole. Smak i zdrowie na talerzu
Makaron z cukinią, kurczakiem i pomidorami
To najprostszy z najprostszych sposobów na obiad. Wymaga od nas zaledwie 5 składników. Nie od dziś wiadomo natomiast, że to, co najmniej skomplikowane, jest najlepsze.
Składniki dla 2 osób:
- Makaron penne
- Pierś z kurczaka
- Cukinia
- Natka pietruszki
- Pomidory pelati
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Zobacz także: Cukinia faszerowana z mięsem czy bez? Wybór należy do ciebie! 3 proste przepisy
Makaron gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy wraz z przyprawami. Cukinię przekrajamy na pół, wyciągamy pestki, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do podsmażonego kurczaka i 5 minut dusimy razem. Następnie wlewamy pomidory i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy około 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry
Jeżeli nie przepadasz za sosem pomidorowym, mamy dla ciebie nieco bardziej azjatycką wersję, z curry, z dodatkiem mleka kokosowego.
Składniki dla 2 osób:
- Makaron fusilli (popularne świderki)
- Pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- Słodka i ostra papryka
- Oliwa z oliwek
Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit
Makaron gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy z łyżeczką curry na niewielkiej ilości oliwy. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę cukinię oraz paprykę i przyprawiamy papryką słodką i ostrą. W osobnej miseczce łączymy jogurt z mlekiem kokosowym oraz łyżeczką curry. Można dodać więcej curry, w zależności od naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany sos wlewamy na patelnię i gotujemy. Podajemy z makaronem. Można posypać orzeszkami ziemnymi lub nerkowca.
Makaron z cukinią i warzywami wegetariański
Makaron z cukinią można też śmiało przygotować bez mięsa. Będzie równie pyszny i syty! Wystarczy dodać do niego inne warzywa. A jakie?
Składniki dla 2 osób:
- Makaron nitki
- 20 dag fasolki szparagowej
- Cukinia
- Pomidory pelati
- Litr bulionu warzywnego
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
Makaron gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki. Podobnie z cukinią, w jej przypadku dodatkowo pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Następnie warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy będą przyrumienione dodajemy bulion. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną, a bulion odrobinę wyparuje. Wówczas wrzucamy do tego odcedzony makaron i smażymy do momentu aż cały bulion wyparuje, a nasze danie nabierze gęstej konsystencji. Potem dodajemy pomidory i przyprawiamy. Smażymy jeszcze około 5 minut.
Zobacz także: Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!
Oceń artykuł